‘A bibliai Édenkert’ kategória archívuma

Soha senki nem tudta, hol található a bibliai Édenkert, melyen keresztül egy hatalmas, életadó folyó folyik.

A Teremtés könyve szerint ültette az Úr Isten egy kertet Édenben, napkelet felől. Többen úgy vélik a Biblia egy Irak déli részén található területre utal, amelyet az ókorban Sumer és Akkád földjének neveztek.

Az évszázadok során sokan keresték a mesebeli kertet, de sohasem találták meg. Vajon akkor honnan a mítosz, és hol keresendő az Édenkert?

A rendkívül száraz éghajlat és a hatalmas, puszta területek miatt a Közel-Keleten a kertek, azaz a növényekkel gazdagon borított, a folyókhoz közeli területek évezredeken át nagyon értékes dolgot jelentettek.

Maga az Éden szó vagy az akkád edinu szóval van kapcsolatban, mely alföldet jelent, vagy egy héber szógyökkel, melynek jelentése öröm vagy élvezet. A szó a legkorábbi idők óta a Paradicsom eszméjével állt kapcsolatban.

A mi Paradicsom szavunk az óperzsa park szóból ered, mely a héberben a pardes, a görögben pedig a paradeiszeosz alakban jelent meg.
Az Édenkertre először a Biblia görög fordításában használták a szót, majd később minden kertre és parkra. A fáraók Egyiptomában a királyok és az arisztokraták öntözött kertekkel vették körül a házaikat, ahol minden megtermett, és ahol hűsölni is lehetett.

A héber Biblia is ilyen kertet említ a Jeruzsálemet védő kettős fal közötti területen. Egyes tudományos nézetek szerint magát a bibliai Édenkert fogalmát is egy hasonló földi Paradicsom ihlette, ahová az emberek azért vágyakoznak, hogy megpihenhessenek.

a

Kategória