‘A bűvös hetes szám’ kategória archívuma

A hetes számnak már a régmúlt időkben is nagy jelentőséget tulajdonítottak az emberek, a mitológia és a vallási hagyományok egyaránt fontosnak tartották. Ma már az orvosok és a biológusok közül is sokan azt állítják, hogy az élőlények testileg a hetes szám jegyében változnak és fejlődnek, az ezoterikus világnézet hívei szerint pedig az ember esetében ugyanez vonatkozik a lelki folyamatokra is.
A nők életét köztudottan a hetes szám határozza meg, és ez által a Hold befolyása alatt állnak: elég ha csak arra gondolunk, hogy a menstruáció a szomszédos égitest 4×7 napos szakaszaihoz igazodik. Az orvostudomány azt is megállapította, hogy az ember genetikailag kódolt, hétnapos ritmus szerint él. Ez idő alatt megváltozik a bőrének hőmérséklete, a vérnyomása, a testünk szövetei pedig 7 évente újulnak meg. Az ember első tejfogai 7 éves korában esnek ki, ekkor kezdenek el a helyükre nőni az állandók.
A gyerek nagyjából 14 éves korára éri el a pubertáskort, a lányoknál ekkor veszi kezdetét a menstruáció, a fiúk férfiasabbá válnak. Az ember éretté válása teljesen 21 éves korára fejeződik be − nem véletlenül számít a 21. életév Amerikában ma is a felnőttkor kezdetének. A női klimax körülbelül 49 éves korban kezdődik el. Mindezek az információk arra világítanak rá, hogy a hetes szám valóban központi jelentőséggel bír.
A vallásos írásokban rengetegszer bukkan fel a 7-es szám. A keresztény hagyomány szerint Isten 7 nap alatt teremtette a világot, a Bibliában pedig 7 gazdag és előnyös esztendőt 7 kemény, megpróbáltatásokkal teli év követ. Az mohamedán vallás követői hétszer ismétlik el imáikat, a hinduk pedig hét évszakot ismernek, nem csupán négyet.
A régi maják kifejezetten központi szerepet szántak kultúrájukban a bűvös hetesnek: úgy gondolták, az ég 7 rétegből áll.
Brit etológusok megfigyelték, hogy a társas életet élő állatok a leggyakrabban 7 főből álló kisközösségekbe tömörülnek, később hasonló dolgot figyeltek meg az embernél is egy pszichológiai kísérletsorozat során.
Az iskolai osztályokban gyakori a „klikkesedés”, és a kutatók megfigyelése szerint a gyerekek leginkább 7-es csoportokba verődnek. Bizottságok, üzleti társulások esetében is a hetes szám dominál, ennyien egyesítik legtöbbször az erőiket egy csapatban. A hadtörténet ismerői régóta tudják, hogy ha a csatatéren rosszul állt a sereg szénája, a katonák hetesével fogta össze, hogy túléljék a vérengzést.
a

Kategória