‘A Dorseti Óriás’ kategória archívuma

A dél-angliai Carne Abbas közelében ismeretlen kezek egy hatalmas óriást rajzoltak Dorset egyik domboldalára, melynek eredete és célja a mai napig tisztázatlan. A pogány alakot ábrázoló monumentális rajz a helyiek szerint egy pusztító óriás holttestének körülrajzolása nyomán született. Sokan úgy tartják, a rajznak hatalmas ereje van: elsősorban a termékenység reményében érdemes felkeresni.A helyiek körében azzal kapcsolatban is él egy legenda, hogy az óriás a középkorban élhetett, és terrorizálta a környéket. Egyszer azonban elaludt a domboldalon, és ekkor Gulliverhez hasonlóan lekötözték, és megölték; ezek után a holttestet rajzolták körbe, és ez lehet az árok. Akárhogy is van, az ábrát 1694 előtt senki nem említette meg, annak ellenére, hogy a domboldal környéke több leírásba is bekerült.

Cerne Abbas falu közelében metszették a zöld gyepbe. 55 m magas, szemérmetlenül meztelen, phallosza mereven az égre mered, bordái, mellbimbói kirajzolódnak. Felemelt karja 37 m hosszú, göcsörtös bunkót lóbál, kinyújtott baljában egykor talán egy tárgyat tartott, talán egy állatbőrt…
Két lábfeje közé valamikor betűket és számokat véshettek, ezek azonban nem maradtak fenn, így feltételezett jelentésük nagy vitát váltott ki. A betűket jelölhették az óriás nevét, de lehetett az ANO felirat is, az anno, ” évében” szót jelentve, a szám pedig a dátum 1748, amikor újravésték alakját. Lehetett ugyanakkor az IHS felirat, mely Jézus neve helyett állt, vagy a Jehovára utaló IAO is, esetleg a JHD, JehovalJesus hoc destruxit, azaz “Isten megsemmisítette”.

Azt senki nem tudja biztosan, hogy az ábra mikor készülhetett: egyesek szerint egy ősi pogány termékenységi szimbólum, és ezt támasztja alá az a történet is, amely szerint egy gyermektelen nő és partnere az óriás lábánál éjszakázott, majd a nő alig két éven belül anya lett. Mások szerint a figura Herkulest ábrázolja, akit gyakran ábrázoltak hasonló bunkóval a jobb kezében.

A helyi dokumentumok és a rekonstrukcióban részt vevő régészek szerint az gigász a 17. század végén, a polgárháború alatt készülhetett a helyi Denzil Holles utasítására. A tervek szerint ezzel Oliver Cromwellt, Anglia Herkulesét gúnyolták ki. A helyieket mindez nem zavarja, és a Daily Mail tudósítása szerint ma sok helyi nevezetesség, fogadó, vagy épp szálloda viseli az Óriás előnevet.

A faragvány tavaly is bekerült a hírekbe: a Simpson család című mozifilm premierje kapcsán ugyanis elkészítették Homer Simpson figurájának hasonló méretű rajzát, amely nagyon feldühítette a helyieket. A neopogányok esőtáncot is lejtettek, hogy az időjárás elmossa a másolatot – ám sikertelenül. Az óriással viszont tisztelettel bánnak: a helyi babonák szerint sokan tartanak annak bosszújától.

 

a

Kategória