‘A fokvárosi kastély titka’ kategória archívuma

Dél-Afrika legrégebbi épülete, a fokvárosi Jóreménység-kastély állítólag 1653 óta természetfölötti jelenségek színhelye. Az akkori bírósági jelentés pl egy Biblia rejtélyes helyváltoztatásáról számol be, melyet a jelenlévők a megvádolt tolvaj bűnössége bizonyítékának tekintettek. Több jelentés szólt arról hogy a kastélyban szellem kísért.
Az egyik szellemet “szürke csuklyás hölgy”-nek hívták. A kísértettel 1860 körül találkoztak, amikor Emily Daniel egy hölgyet látott a hálószobája ajtaja előtt. Először azt gondolta az édesanyja az a nő, de mikor jobban megnézte egy határozatlan körvonalú, hosszú szürke köpenyt viselő alak bontakozott ki előtte, aki az arcát a kezébe rejtette. Emily felült az ágyban és megkérdezte: “mit óhajt?” Az alak hirtelen eltűnt. Emily nővérének néhány évvel később hasonló látomása volt.

Állítólag ugyanez a szürke ruhás hölgy kísértett a kastélytól mintegy 1 km-nyire lévő kormányzói palotában is. 1880-as években a kormányzó felesége éppen a szalonban ült, amikor a férje segédje megérkezett, hogy átadjon egy üzenetet. A férfi kinyitotta az ajtót, de látta, hogy a kormányzó felesége nincs egyedül így visszalépett. Később visszament és elnézést kért a hölgytől, hogy zavarta őket, ám megdöbbenve hallotta, a hölgy teljesen egyedül volt. Ő továbbra is állította, hogy egy szürke ruhás nőt látott.

A legenda azt tartja, hogy létezik egy föld alatti folyosó a Jóreménység kastély és a kormányzói palota között, ami nemzedékeken keresztül le volt zárva. Egy ilyen jellegű akadály viszont végképp nem befolyásolhatja a kísértetek mozgását, így kézen fogható magyarázat születhetett a ” kettős kísértésre” is.

A kastély másik szelleme állítólag Van Noordt kormányzó aki szigorúságáról és kegyetlenségéről volt ismert. A kastélyban szolgáló katonák állították hogy látták őt megjelenni.

a

Kategória