‘A Föld szeme’ kategória archívuma

A Szahara mauritániai részén található egy érdekes, geológiai képződmény mely a világűrből nézve egy szemre emlékeztet. 1965  óta amióta a Gemini 4 asztronautái McDivitt és White megpillantották ezt a hatalmas kör alakú geológiai képződményt szinte minden űrutazás során lefotózzák a máig kuriózumnak számító alakzatot.

A 48 kilométer átmérőjű, Richat struktúrának nevezett koncentrikus körökből álló alakzat másik neve a Szahara vagy Föld szeme. Keletkezését illetően máig nincs megegyezés a tudóstársadalom között. Egyes elképzelések szerint egy meteorit – becsapódás következtében jött létre, azonban ezt cáfolja, hogy a kráter alapja lapos illetve sehol máshol nem találtak a Szahara területén ehhez hasonló nyomokat, mely igazolhatott volna egy ilyen nagy erejű becsapódást.

 

A legmerészebb feltételezések szerint föld alatti nukleáris robbanások hozták létre, ám ezt cáfolja, hogy jelenleg egyetlen országnak sincs ekkor erejű bombája. A ma leginkább elfogadott elmélet szerint a földkéreg gyűrődésének, az eróziónak, és az üledékes kőzetek felboltozódásának tulajdonítják a keletkezését. A Richat struktúra azon kevés földi geológiai struktúrák egyike, amely az űrből sokkal inkább megfigyelhető, mint közvetlen közelről a Földről. A különleges alakzat már az első űrbeli utazás óta kedvelt megfigyelési célpont.

A műholdfelvételeken a homok állandó mozgása miatt változik, de a szem közepe tisztán látszik. A képeken látható sötét részek  a környező homokhoz képest 200 méterrel magasabb, üledékes kőzetek alkotta fennsíkot jelölik. A struktúra külső peremének csúcsa 486 méterrel emelkedik a tengerszint fölé.
Bár csak a világűrből látható igazán a képződmény, de mára Mauritánia egyik legkedveltebb turisztikai célpontja lett.

 

a

Kategória