‘A legnagyobb tornádó és a rettenetes szökőár’ kategória archívuma

Az írott történelem legveszedelmesebb tornádója 1925. március 18-án érkezett Missouriba. A neve „három állam tornádója” (Tri-State Tornado) lett, mert Missouri keleti részén, Illinois déli részén és Indiana délnyugati részén haladt keresztül, és több mint 350 kilométert tett meg. A három órán át tomboló tornádó 695 ember halálát okozta, 2027 sebesültet hagyott hátra, és 15 ezer otthont rombolt le
Az 1970. november 8-án kialakult, Bhola névre keresztelt vihar a történelem legtöbb halálos áldozatával járó vihara. A mindössze III-as erősségű, közel 185 km/órás átlagos szélsebességgel kísért vihar, a Gangesz bangladesi deltájában több mint 500 ezer halálos áldozatot szedett.
És bár nagyon ritka, mégsem mentes hazánk sem a tornádóktól. Az egyik legerősebb megfigyelt tornádó Bia és Vác között pusztított 1924. június 13-án. Élettartama mindössze 6 perc volt, de ezalatt 5 ember életét követelte, 61 embert megsebesített, és 6 millió aranykorona kárt okozott.

 

A történelem legnagyobb emberáldozatot követelő cunamija, Szumátra szigetén kívül Thaiföld és Malajzia partjain, a Maldív-szigeteken, Sri Lankán és India délkeleti partjain is pusztított 2004. december 26-án.
Karácsonykor rengetegen pihentek a festői szépségű Szumátrán, illetve a többi, turisták által igen kedvelt indonéziai szigeten. Senki nem sejtette, hogy a szeretet ünnepén az emberiség egyik legpusztítóbb természeti katasztrófája fog bekövetkezni.
Helyi idő szerint reggel 7 óra 58 perckor pusztító erejű földrengés rázta meg az óceánt 240 kilométerre Szumátra szigetétől. A legtöbb nagy földrengés csak pár másodpercig tart. Ez percekig tartott, és akkora ereje volt, hogy a Föld forgását is felgyorsította.
A cunami a földrengés kipattanása után 15 perccel érte el Szumátra partjait, Thaiföldet 60, Sri Lankát pedig 90 perc alatt. Szumátrán a hullám érkezését a tenger visszahúzódása előzte meg. Ahol a part lapos volt, a hullám 1-2 km-re hatolt be a szárazföldre.
A legnagyobb pusztítás a háború sújtotta Aceh tartományban következett be, ahol éhínség és fertőzésveszély is fenyeget, halottak ezrei hevertek az utcákon, többek között a lerombolt fővárosban, Banda Acehben.
Az árhullám főként a sűrűn lakott, alacsonyan fekvő tengerparti területeket érintette. Az egészben az a szörnyű, hogy műholdas és egyéb megfigyelő rendszerek birtokában a világ másik felén néhány perccel a földrengés után már tudták, hogy mekkora katasztrófa fenyeget. A helyiek azonban a megfelelő riasztó rendszer hiánya miatt nem értesültek időben az őket fenyegető veszélyről.
A több mint 30 méter magasságot elérő cunami, és közel 300 000 életet követelt. Rengetegen eltűntek, a halottak pontos számát nem lehetett megállapítani, mert a visszahúzódó hullám a tetemek ezreit sodorta a tengerbe.
Gyermekek tízezrei maradtak árván, családok hullottak szét, életek munkája vált semmivé egy szempillantás alatt.
2008. decemberében még mindig több mint 400 holttestet nem sikerült azonosítani.

a

Kategória