‘A nőfaló VIII.Henrik viharos szerelmi élete’ kategória archívuma

A nem túl jóképű, VIII. Henrik  fiatal korában a másodszülött fiú életét élte. Sokoldalú, művelt, nyelveket beszélő, irodalmat, zenét szerető és művelő emberé nevelték.

Apja VII. Henrik elsőszülött fiának Artúrnak adta a trónt, azonban fia korai halálával Henrik szerezte meg a trónt és vele együtt testvére feleségét a spanyol Aragóniai Katalint is.

Henrik 1509-ben koronázták királlyá és ekkor kötöttek házasságot Katalinnal, aki öt évvel volt idősebb férjénél. Szőke haj, szép arca fő ékessége, egyetlen szépséghibája talán hogy alacsony volt. Katolikus hitvallású, sokat jótékonykodott, együttérzett a néppel, ezért nem csak az emberek szerették, hanem házasságuk első tíz évében Henrik igazi papucsférjnek bizonyult. Házasságukat csak egy dolog árnyékolta be, nem született fiú örökös. Katalin összesen hatszor esett teherbe, azonban csak egy lány maradt életben, Mária.

Henrik a folyamatos kudarcok miatt hogy nincs fia, valamint azért mert felesége szépsége egyre jobban halványult, más nőknél keresett vigaszt. Az udvarban azt pletykálták, hogy Katalin egyik udvarhölgyének Bessie Blount-nak fia született a királytól. Ezzel nyilvánvalóvá vált mindenki számára, hogy Henrik ágyasokat tart, sőt néha többet is. Következő ágyasa Boleyn Mária lett, aki szintén felesége udvarhölgye volt, miután nővérével, Annával visszatért a francia udvartól.

Henrik szerelme hirtelen lobbant fel Boleyn Anna iránt. Anna nem volt nagy szépség, olajbarna arcbőrével, sötét hajával, fekete szemével nem beszélve arról, hogy bal kezén volt egy csökevényes hatodik ujj is. Előélete nem volt makulátlanul tiszta, viszonya volt a házas Sir Thomas Wyatt-tal, valamint a gazdag Lord Percy-vel. Anna éles eszével magába bolondította Henriket és azzal a feltétellel adta magát oda a királynak, ha elvált feleségétől. Henrik minden tőle telhetőt megtett, hogy érvénytelenítse házasságát Katalinnal. Annához fűzött szerelme mellett a másik ok, hogy nem született fiú örököse, anélkül pedig veszélyben volt a trón. A pápa nem akarta érvényteleníteni a házaságot, így VIII. Henrik szakított a katolikus egyházzal és létrehozta az önálló anglikán egyház. Ami azt jelentette, hogy Katalinnal történő házassága érvénytelenítették és elvette szerelmét, Boleyn Annát.

A házasság után bejelentették a királyné áldott állapotban van. A nagy napon Henrik csalódottan vette tudomásul hogy lánya született, Erzsébet. Ezek után elhidegült második feleségétől is, aki ezek után még kétszer esett teherbe, azonban mind a kétszer elvetélt. Henrik ekkor már 45 éves volt, fiatalkori sármja eltűnt, elhízott és impotenciával küzdött.

Szerelme felesége iránt eltűnt, helyette a 25 év körüli szűzies Jane Seymourhoz vonzódott. Henrik meg akart szabadulni második feleségétől, ezért pert indítottak ellene. A vádak házasságtörés, vérfertőzés a testvérével és összeesküvés a király meggyilkolására. A királyné pere cinikus eljárás volt, eleve azzal indították, hogy Anna halálával kell végződjön. Ez a halál ahhoz kellett, hogy a király olyan makulátlanul jusson ehhez a harmadik házasságához, amilyen makulátlan volt új szerelmének jó híre. 1536. május 19-én 8 óra tájban a Towerben végezték ki Boleyn Annát.

VIII. Henrik és Jane Seymour titkos kézfogóját 24 órával az előző felesége kivégzése után tartották. Május 30-án gyorsan és csendesen tartották az esküvőt. Henrik ekkor már rohamosan meghízott, feje kopasz, ujjai tömzsik voltak. 1537. október 14-én hajnal 2 órakor megszületett gyermekük, aki az Edward nevet kapta dédnagyapjáról meg azért is, mert Szent Edward ünnepének előestéjén született. A király boldogságát beárnyékolta, hogy felesége gyermekágyi lázban meghalt a szülés után. Henrik azt mondta örökké szeretni fogja és ő volt az egyetlen felesége, akit tiszta szívből szeretett.

Henrik egy ideig nem akart új feleséget, azonban a hagyomány, felelősség és egy idő után a szeretet hiánya miatt újra házasodott. Az első jelölt V. Károly német római császár egyik unokahúga az ifjú dániai Krisztina, aki 16 évesen már özvegy volt. A lány ismerte a király előző feleségeinek szomorú történetét így csak ennyit mondott “Örömest hozzámennék feleségül, ha volna még egy pótfejem”. Ezek után a király arcképek alapján választota ki Cleves-i Annát, anélkül hogy személyesen találkozott volna vele. Amikor Anna az udvarba érkezett hatalmas csalódást okozott Henriknek. Nem volt szép, arcát hegek csúfították, nem beszélt angolul, csak németül, ridegen és elutasítóan viselkedett. A házasság már az esküvőn halálra volt ítélve, a király több mint egy órás késéssel jelent meg.

Hat hónap elteltével a 49 éves Henrik szemet vetett Howard Katalinra, aki Boleyn Anna unokahúga volt. A lány alig töltötte be a 20. életévét, azonban múltja elég botrányos volt. Henrik elvált előző feleségétől Cleves-i Annától, cserében a nő kapott ajándékba két kastélyt, évi négyezer font kegydíjat. Kétség kívül Anna csinálta a legjobb boltot azzal, hogy hozzáment VIII. Henrikhez.

20 nappal a válás után Henrik elvette Howard Katalint, azonban a fiatalasszony házassága után sem szakított szeretőivel, ellenkezőleg felköltöztette őket az udvarba és folytatta viszonyait. Mikor a király tudomást szerzett erről, 1542-ben a királynét két szeretőjével együtt kivégeztette ugyan ott, ahol hat évvel korában Boleyn Annát.

Henrik 1543-ban elvette Parr Katalint, aki már inkább ápolója volt a kövér, beteg királynak, mint felesége. Miután Henrik meghalt, Katalin feleségül ment korábbi szerelméhez.

VIII. Henrik és hat feleségének fantasztikus történetei a mai napig az érdeklődés középpontjában áll. Rengetek könyv és film eleveníti meg az angol király viharos szerelmi életét.

a

Kategória