‘A szerencsés ember’ kategória archívuma

Nemcsak a legszerencsésebb, hanem a legboldogabb ember is a világon a horvát Frano Selak, aki hat szerencsétlenséget élt túl, majd megnyerte a lottót, de most szétosztogatta családtagjai között több százmillió forintot érő nyereményét.
A 81 éves nyugdíjas zenetanár hosszú élete alatt hétszer menekült meg a halál torkából, és ha ez még nem lett volna elég, öt évvel ezelőtt megnyerte a főnyereményt a lottón: 200 millió forintnak megfelelő kunát. Hiába lett azonban milliomos, Frano Zelak most úgy döntött, a pénz nem teszi boldoggá, ezért eladta egy magánszigeten álló otthonát, és az egész vagyonát szétosztogatta a családja és a barátai között.

Frano Zelak nem tartja magát szerencsés embernek, a felesége teszi boldoggá

Csak annyi pénzt hagyott meg magának, amelyből elvégeztethette csípőműtétjét és építhet egy Szűr Mária-kegyhelyet, hogy megköszönje szerencséjét. Hatvan éves feleségével visszaköltözött szülővárosába és azt állítja: soha nem volt boldogabb.

Frano Zelakot először 1962-ben érintette meg a halál szele, amikor kisiklott Szarajevóból Dubrovnikba tartó vonata és a jeges folyóba zuhant. A szerencsétlenségben 17 ember meghalt, de a férfi a partra tudott úszni. Egy évvel később – élete első és utolsó repülőútján – kinyílt a gép ajtaja, ő pedig a többi utassal együtt kizuhant belőle. Akkor 19 társa vesztette életét, de ő csodával határos módon egy szénabálára esett és túlélte a zuhanást.

A rákövetkező években a férfi még négy balesetet élt túl: egyszer folyóba zuhant a busz, melyen utazott, kétszer kigyulladt az autója és még egy autóbusz is elütötte. Utoljára 1996-ban járt közel a halálhoz, akkor a kocsija áttörte a korlátot az autópályán és a mélybe zuhant, de az utolsó pillanatban ki tudott ugrani a járműből.

Zelak Úr mindezek ellenére nem tartja magát a szerencse fiának. „Soha nem gondoltam, hogy szerencsés lennék. Inkább szerencsétlennek tartom magam, hogy egyáltalán belekeveredtem ebbe a rengeteg balesetbe” – nyilatkozta. És hogy mi szerinte a boldogság titka? „Az én koromban már csak a feleségemre van szükségem, a pénz nem számít. Amikor Katarina megérkezett az életembe, tudtam, hogy áldott életem van” – mesélte a férfi.

 

a

Kategória