‘A Tési Szélmalom és kovácsműhely’ kategória archívuma

Tés a Bakony legmagasabban fekvő települése. Várpalotától 14, Zirctől 32 kilométerre fekszik. A tési fennsík egykor királyi vadaskert volt és a környékhez több Mátyás monda is fűződik. A Tési szélmalmok ipartörténeti emlékek, ma is működőképes állapotban. Az 1840-ben épült Ozi-féle szélmalmok jellegzetessége: a körbe forgatható zsindelytető, a kőből készült malomtörzs és a hat vitorla. A dunántúli szélmalomipar utolsó emlékei fénykorukban gabonát őröltek, maximális kapacitásuk kedvező szélviszonyok mellett nap4 q volt.

Ugyanitt található egy század eleji, eredeti szerszámokkal felszerelt kovácsműhely, valamint régi földművelő eszközöket és használati tárgyakat bemutató udvar.

Látképi hatása miatt említést érdemel a község közepén álló katolikus templom körüli hársfacsoport, valamint nyáron a Kopasz-egy oldalán ringó árvalányhaj. Nagyon szép kirándulóhelyek a Római-fürdő, a Gaja patak festői szurdokvölgye 7 kilométerre Bakonynána irányában.  Az erdőkben szép tölgyesek, cseresek, bükkösök és gyertyánosok találhatók. Ilyen környezetben fekszik Tés, hitelt érdemlően immár több mint 900 éve.

a

Kategória