‘A titokzatos Mars’ kategória archívuma

2007 májusában a Mars Reconnaissance Orbiter meglepő tereptárgyat észlelt a Mars több pontján.

Ezek a valamik nagyon sötét, nagy kiterjedésű, szabályos kör alakú árnyak voltak, melyek kissé zavarba ejtették a kutatókat, hiszen semmiféle magyarázattal nem tudtak szolgálni.

Arra hamar rájöttek, hogy igen mély lyukakról van szó, olyan mélyekről, melyek aljára még akkor sem jut le a fény, amikor a Nap gyakorlatilag felettük világít. Hamarosan sikerült megállapítaniuk, hogy a lyukak falai teljesen függőlegesen esnek, az egész olyan látszatot keltett, mintha egy hatalmas fúrógéppel fúrtak volna a Mars felszínébe.

A lyukak mélységét további vizsgálatokkal sikerült megállapítaniuk, nagyjából 90-100 méteres gödrökről van szó. Kialakulásukkal kapcsolatban csak találgatások folynak: A legtöbben arra szavaznak, hogy elszigetelt omlások révén jöhettek létre ezek a rendkívül érdekes képződmények.

 

Igen ám, csakhogy mi váltja ki ezeket az omlásokat egy egyébként összefüggő területen? Talaj erózió? Mitől? Mire véljük a szabályos kör alakot és a szinte aknaszerű kialakítást? Mások úgy gondolják, hogy ezek a lyukak mesterséges eredetűek és nagyobb űrhajók dokkolásához használhatják ezeket.

Az elmélet hívei szerint az elpusztult marsi civilizáció túlélői a föld alá menekültek, és ott építettek egy új közösséget maguknak.

a

Kategória