‘A több százmillió éves erdő’ kategória archívuma

Háromszáz millió éves megkövesedett fatörzsekre és levéllenyomatokra bukkantak a Volga középső folyásánál elterülő szamarai vidéken az Alekszandr Szidorov, a helyi műszaki egyetem geológiai és ásványtani múzeumának vezetője által dirigált kutatócsoport tagjai .


Szidorov közölte, hogy a fatörzsek és a levéllenyomatok mellett magvakat is talált. Először azt hitte, gyümölcsökről van szó, de aztán rájött, hogy magvak, csak méretesek, 4-5 centiméter átmérőjűek.

A tudós úgy gondolja, nagy paleontológiai szenzáció, hogy egyszerre lelték meg a törzseket, a leveleket – illetve lenyomataikat – és a magvakat, mert ilyesmi ritkán fordul elő.
Számos helyen léteznek a most előkerülthez hasonló megkövesedett erdők: a világ legismertebbje az Egyesült Államokbeli Arizonában terül el egy kietlen sivatagban, egy Holbrook és Navajo között lévő 900 négyzetkilométeres nemzeti parkban.

Ott a Araucarioxylon arizonicum elnevezésű, az északi féltekén régen kipusztult fák 225 millió éves megkövesedett törzsei, rönkjei tekinthetők meg. Az erdő a földtörténet során különféle időjárási övezetekbe került, és sokáig volt víz alatt.

A fákat a beléjük hatolt, különféle oxidokkal telített anyagok káprázatosan kiszínezték, így a parkban szinte minden „kavicson” jól látható, hogy valójában megkövesedett fadarab.

a

Kategória