‘A Vatikán titkos Archívuma’ kategória archívuma

vatikáni titkos levéltárban ( latinul: Archivum Secretum Vaticanum) a Vatikán Államban található. Általában történelmi szempontból fontos, esetenként súlyosnak ítélt esetek dokumentumainak tárolására hozták létre az archívumot. Becslések szerint a polcok hossza hetven kilométer lehet. Az archívum tartalmaz olyan állami papírokat, levelezéseket, pápai üzleti könyveket, és sok egyéb dokumentumokat is, amelyeket az egyház halmozott fel az évszázadok során.

Maga az archívum nem titkos, mit ahogy  nevéből sejtenénk, bárki számára elérhető. De nem léphetünk be az archívumba. Leadjuk a kérésünket egy dokumentumért és átnyújtják neked.

Az egyedüli dokumentumok, melyeket nem tekinthetünk meg, azok, amelyek nem régebbiek 75 évnél (ennek oka, hogy megvédjenek diplomáciai és kormányzati információkat).

A XVII. században választotta el V. Pál Pápa a Vatikáni Könyvtártól. 2012-ben lesz 400 éves az archívum, és ebből az alkalomból megközelítőleg 100 dokumentum tekinthető meg, nyilvános lesz, mely a VIII. századtól a XX. századig terjedő időszakot ölel fel.

A polcokon 35 000 iratot helyeztek el. Olyan dokumentumok találhatóak itt, melyek nemcsak a történészek számára érdekesek. Az 1939 utáni iratokat a pincében őrzik. Így összesen körülbelül 100 000darabot számlál az archívum. A sérülékenyebb darabokat lemásolták, és komputerekben tekinthetőek meg.

Egyéb  források szerint meg a legmisztikusabb létesítmény a pápai városban a maga hosszú polcrendszerével, ahol a felgyülemlett nyilvántartások között botrányok, titkok, kinyilatkoztatások lehetnek, amelyeket a legmegdöbbentőbb és legjobban pánikkeltő írásoknak vélnek egyesek. Mindezek eldobozolva és leiktatva fekszenek rejtve a hanyagság elől, évszázadok óta  békében és diszkrécióban.

a

Kategória