‘A világ legnehezebben megközelíthető helye’ kategória archívuma

A világ legnehezebben megközelíthető helye eszerint Tibetben van: az 5200 méteres magasságban lévő fennsíkra Lhászából három hét alatt lehet eljutni, gyalog, vagy legfeljebb szamárháton, de a szamár nem gyorsabb az embernél.

Az új térképen a szárazföld jelentős része élénk sárga színben látható: ez jelzi, hogy ott legfeljebb 1-2 órán belül el lehet jutni a legközelebbi városkába. A hosszabb utat jelző sötét narancssárga, illetve barna színű nagy foltok az amerikai kontinens, Ausztrália és Afrika északi részén láthatók, s a legnagyobb, egybefüggő sötét terület Oroszország északkeleti részén nyúlik el.

A sötét folt egyben azt is jelenti, hogy az ott élő embereknek – ha egyáltalán élnek ott emberek – igen nehéz hozzájutni a civilizáció áldásaihoz, az oktatáshoz, orvosi ellátáshoz. Ugyanakkor a térképről beszámoló Komszomolszkaja Pravda című lap megállapította: ezek az érintetlen területek a Földünk számára hasznosak, hiszen ezeken zavartalanul él a természet, amelynek a világ egyes más részein jószerivel már nyoma sincs.

A tudósok számára egyébként meglepetést hozott, hogy a legvadabbnak, leginkább megközelíthetetlennek tartott helyeken, mint például az Amazonas vidékének némelyik részén, egyáltalán nincsenek olyan távol a civilizációtól: ott például csupán a terület mintegy 20 százaléka van két napnál távolabb a legközelebbi várostól, és az egész területet víziutak szövik át, de Afrika északi részén is csak kicsi barna foltok fordulnak elő a sötét narancsszínű nagy területen.

a

Kategória