‘A világ legszokatlanabb tengerpartjai’ kategória archívuma

 

Vik Beach, Izland:

Izland legdélibb pontja eléggé szeles, vad és hűvös és e titokzatos strand varázslatos fekete homokja még inkább fokozza a környezet baljós hangulatát. E túl sötét tengerparton fekete bazalt alakzatok emelkednek ki a vízből, ellenállva az Atlanti-óceán hatalmas hullámainak. A strand közvetlenül a Katla vulkán mellett található, így a szakértők nem véletlenül látnak kapcsolatot a fekete tengerpart és a vulkánkitörések között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bowling Ball Beach, Kalifornia:

Kalifornia e tengerpartján található hatalmas, gömbszerű sziklái úgy néznek ki, mintha valaki óvatosan tökéletes sorokba rendezte volna őket, azonban e bowling alakú kövek csak a természet hatalmát hivatottak igazolni. A tenger eróziós folyamatai csiszolták e köveket gömbbé, tökéletesen sima felületeket és formákat hagyva hátra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Red Beach, Santorini szigete, Görögország:

Santorini szigetét sokan ismerhetik fekete strandjairól, melyek színét a vulkáni robbanások alakították, de a Mars-szerű, vörös homokú strand ezeknél még jobban lenyűgözhet minket. Bizonyos távolságból szemlélve a sekély vizet ugyanis úgy tűnhet, mintha vér folydogálna a parton, ez azonban csak a homok. Azonban nem árt vigyázni, mert a túl vörös részek bizony megégethetik a talpunkat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Barking Sand Beach, Hawaii:

Hawaii egyik nemzeti parkjában található ez a 27 kilométer hosszan húzódó strand. Az Ugató Strand elnevezésű tengerpart egy igazán szokatlan nyaralóhely lehet, ugyanis a homokba tett minden egyes lépés úgy hangzik, mint egy kutyaugatás. A tudósok szerint az itteni homokszemek lyukacsosak, apró hangkamrák találhatóak benne, ezért hangot adnak ki, ha rálépünk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Papakolea Beach, Hawaii:

A strandok egy másik szokatlan színe az erős olívazöld, melyet Papakolea strandján is felfedezhetünk. Azt gondolhatnánk, hogy a part ezt a színt az ott élő algáknak köszönheti, azonban valójában az intenzív zöld árnyalatot a sziget vulkanikus aktivitása során keletkező ásványok okozzák.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chandipur, India:

Chandipur strandja az egyik legszokatlanabb hely a világon. Földrajzi helyzetének köszönhetően ugyanis a tenger akár 4 kilométeres távolságba is visszavonulhat apály esetén, felfedve ezzel a tenger fenekét és annak minden titkát. Apálykor tehát lehetőségünk nyílik tanulmányozni a tenger élőlényeit, melyeket a víz hátrahagyott és a víz alatti környezetet is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Glass Beach, Kalifornia:

Kalifornia ezen területe régen hulladéktelepként szolgált, azonban mikor 1960-ban bezárt a telep, akkor a víz megkezdte tisztító munkáját. Ennek eredményeképpen a strandon homok helyett milliónyi üvegkavicsot találunk, ugyanis ez volt az egyetlen anyag, ami itt maradt e területen. Az üveget a tenger simára csiszolta és most káprázatost hatást keltenek a tenger eme gyöngyszemei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hot Water Beach, Waikato régió, Új-Zéland:

A Coromandel-félsziget az otthona annak a látványos geotermikus aktivitásnak, mely lehetővé teszi azt is, hogy az itt pihenők sose fázzanak. Ha ugyanis elég mélyre ásunk a homokba és e gödörbe beengedjük a tengervizet, akkor egy olyan meleg vizes medencét hozunk létre, mely elég forró egy délutáni ellazuláshoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pink Sands Beach, Harbour-sziget, Bahamák:

A Pink Sands nevű strand igazán méltó a nevére, hiszen 5 kilométer hosszan pasztelles rózsaszínben játszik a homok. Ezt a kellemes színárnyalatot a Foraminiferának, a tengeri planktonok egyik leggyakoribb fajának köszönhetjük: e korall halála után egy rózsaszín kagylószerű képződményt hagy maga után, ami „megszínezi” az egyszerű homokot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cow Beach, Goa állam, India:

Indiában az egyik legjobb dolog, hogy a szentként tisztelt tehenek mindenfelé megtalálhatóak: az utcákon, a tereken és most már a strandokon is természetes a jelenlétük. A Cow Beach ugyanis nemcsak az emberek számára nyújt teljes kikapcsolódást, hanem a tehenek is kellemesen elszórakoznak itt: élvezik a nap melegét és a barna homokot is. E strandon az emberek és a szarvasmarhák egy nagyszerű közösséget alkotva pihenik ki a mindennapok fáradalmait.

 

a

Kategória