‘Ajanta-barlangok India’ kategória archívuma

Indiában, Aurangabad ősi városától néhány órányira találhatók a híres Ajanta-barlangok.  32 olyan barlang, melyeket nem a természet, hanem emberi kéz hozott létre sok-sok évig tartó munkával. Pusztán vésőt és kalapácsot használva, dolgos kezek ezrei vájták ki a hegyek szikláiból e barlangokat.A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült. Néhány barlangot kolostorként használtak. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak. Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek.

A barlangok egészen 1819 tavaszáig a világ elől elrejtve, érintetlenül pihentek, mikor is egy brit tiszt John Smith tigrisvadászat közben rájuk bukkant.

A Waghora folyó kanyarulata fölött félkörívben fekvő sziklába vájt templomok a három ősi vallás (a hindu, a buddhista és a jain) mutatják be freskóikon és szobraikon keresztül.
A 31 barlang nem a természet műve, hanem sok ezer emberi kéz alkotása. Munkások ezrei pusztán véső és kalapács segítségével vájták ki a vulkanikus bazalt sziklából ezeket a barlangokat.

A barlangokat két időszakban készítették, a régebbiek i. e. a II. századból valók a újabb csoport tagjait pedig i. u. 400-600 körül vájták ki.
Néhány barlang kolostor funkciót töltött be, benne hatalmas termekkel és ebből nyíló aprócska cellákból, melyekben még az ágyat és a párnát is a sziklából faragták ki az egykoron itt élő szerzeteseknek.

A többi barlangot templomként használták, melyek szerkezetükben nagyon hasonlítanak a keresztény katedrálisokhoz, annak ellenére, hogy több évszázaddal korábban készültek. Tehát joggal merül fel a kérdés, hogy a középkor katedrálisait esetleg ezek inspirálták volna, ellentétben mostani vélekedéssel, mely szerint az ihletők az ókori rómaiak és görögök klasszikus templomai voltak.

A barlangok belsejét borító festmények több mint 1500 évesek, fantasztikus, hogy már 1000 évvel Leonardo vagy Michelangelo előtt ismerték a perspektivikus ábrázolást.
A fantasztikus Ajanta-barlangok 1983 óta az UNESCO Világörökség részét képezik.

 

 

 

 

 

 

a

Kategória