‘Aki az élete minden részére vissza tud emlékezni’ kategória archívuma

Élete szinte minden részletére vissza tud emlékezni a 43 éves kaliforniai Jill Price. A különös jelenségre valamikor 8 éves korában lett figyelmes, amikor egyre több és több személyes élmény és hozzá tartozó érzés nem ment ki a fejéből.

Az azóta már férjes asszony fel tudja idézni múltjának emlékképeit, azt, hogy mit csinált vagy, hogy mi volt a vezető hír az 1980. február 5. óta eltelt bármelyik napon.

Agyszakértők tesztelték képességét találomra kiválasztott dátumok segítségével: teljes sikerrel. Egy alkalommal például azt kérték tőle, hogy vesse papírra az 1980 és 2003 között eltelt időszak összes húsvétjának történéseit, mely kérést a hölgy maradéktalanul teljesített, ami már csak azért is figyelemre méltó, mert izraelita lévén számára a húsvét nem kiemelt ünnep.

Míg epizodikus memóriája tökéletes, lexikális tudás tekintetében teljesen átlagosnak bizonyult Jill Price. A tudósok ezt a jobb agyfélteke hihetetlen, míg a bal agyfélteke normális működésével magyarázzák.

Az emlékképek ugyanakkor teljesen kontroll nélkül törnek elő, s ez sokszor inkább átok, mintsem áldás. Mert milyen is lehet az, amikor minden az életünk során bennünket ért sérelem ugyanolyan élénken él bennünk mintha éppen abban a pillanatban történt volna meg?

A felejtés jótékony hatása nem adatik meg ilyenkor. „Az emlékeim olyanok, mint egy végtelen, kusza film, ami teljesen úrrá lesz rajtam. És nincs stop gomb. Nem tudom magamnak megbocsátani az elkövetett hibáimat. És egyetlen vitát, rossz szót sem felejtek el, amit valaha nekem mondtak.”

a

Kategória