‘Állatterápia’ kategória archívuma

Az állatterápia egy viszonylag újkeletű alkalmazott tudományág, amelyben terápiás állatok segítségével a legkülönfélébb emberi problémákat és betegségeket kezelik. A ’60-as években B.Levinson amerikai pszichológus először érzelmileg zavart gyerekekre dolgozta ki az állatasszisztált terápiát, amit később kiterjesztett súlyos betegek segítésére, és idősek szellemi és fizikai leépülésének megakadályozására.
A társállatok jelenlétében endorfinok szabadulnak fel, erősödik az immunrendszerünk, csökken a stresszes feszültségünk, magány- és szomorúságérzetünk, könnyebben ellazulunk. Kísérletek bizonyítják a háziállatok jótékony, vérnyomáscsökkentő, fájdalomcsillapító és depresszióenyhítő hatását.
Az állatterápia során a terápiás csapat segítségével a páciens kapcsolatot alakít ki a terápiás állattal, kialakul egyfajta kötődés az ember és az állat között, aminek következményeként egyértelműen pozitív érzelmi, fizikai, szociális és kognitív hatásokat érhetünk el.
A foglalkozások során, az egyéneknek megfelelően, személyre szabottan, fokozatosan alakítják és fejlesztik azokat a károsodott vagy gyengébben fejlett funkciókat, amelyeket a kliensek szükségletei megkívánnak.

A kutyák, macskák a legelterjedtebb terápiás állatok, szociálisan érzékenyek, jól alkalmazkodnak, nagyon fejlett a nonverbális kommunikációjuk. A hippoterápiák lényege a ló mozgásában van, ezért legfőképpen a mozgást befolyásoló betegségek kezelésében alkalmazzák, de kommunikációs, magatartási és tanulási zavarok esetében is hatásosak, éppúgy, mint bizonyos félelmek, fóbiák, agresszió leküzdésére, az önbizalom növelésére. Egy szép akváriumban úszkáló halak látványa enyhíti a stresszt és csökkenti a szorongást. De ugyanilyen gyógyhatást váltanak ki a madarak, hüllők, tengeri malacok, a haszonállatok és a különféle egzotikus állatok.

A háziállatoktól a gondoskodásért cserébe ragaszkodást, kitartást és feltétel nélküli szeretetet, elfogadást kapunk. Az irántuk érzett felelősség nemcsak a betegeknél, időseknél, de az egészséges embereknél is kiválthatja, hogy saját magukkal is többet törődjenek. Kedvenceinkkel töltött időben meghatározó a jókedv, a kölcsönös játék, öröm és egymásra figyelés. Bár nem helyettesíthetik az emberi kapcsolatokat, de segítenek barátokra lelni, kapcsolatokat kialakítani.

Végezetül ne feledjük, társállatainknak is vannak szükségleteik, igényeik, amelyeket tiszteletben kell tartanunk ahhoz, hogy élvezni tudjuk egymás társaságát.

http://cupp.hu/cikk/allatterapia#eleje

a

Kategória