‘Amelia Earhart’ kategória archívuma

Az első jelentős női pilótaként ismert Amelia 1932-ben egyedül repülte át az Atlanti-óceánt, később azonban, mikor a Földet akarta körberepülni, rejtélyes körülmények között eltűnt.

 

Teljes nevén Amelia Mary Earhart. 1897-ben született, 1937-ben tűnt el a Csendes-óceán felett. Ő volt az első jelentős női pilóta, a repülés úttörője. Nagyon sok olyan utat tett meg Lockheed Vega monoplán gépével, mely férfiak számára is erőt próbáló lett volna.
  • 1928. Két társával együtt átrepülte az Atlanti-óceánt.
  • 1932. Egyedül repülte át az Atlanti-óceánt.
  • 1934. Hawaii-ról Kaliforniába repült. (Az előtte próbálkozók mind a tengerbe zuhantak ezen az úton.)
  • 1937. Az egész Földet akarta körbe repülni. Ez alkalommal tűnt el a Csendes-óceán térségében Fred Noonan navigátorral együtt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt hetven év során nagyon sokan próbálkoztak Amelia kisrepülőjének felkutatásával. A Csendes-óceán szigetvilága felett repültek, amikor utolsó rádió kommunikációjukat leadták. Akkor jöttek rá, hogy túlságosan gyorsan fogy az üzemanyaguk, akkor már tudták, hogy nem lesz elég ahhoz, hogy elérjék a következő szárazföldet. Elmondásuk szerint a Howland-szigetet célozták meg, mint esélyes leszállási lehetőséget. Ez a rádiójelzés volt az utolsó nyom velük kapcsolatban.

Az elmúlt hetven évben sok kutatócsoport, antropológusok és régészek próbálkoztak az igazság kiderítésével. Egy amerikai antropológus szerint Amelia Nikumaroro szigetén szállt le, mivel ezen a szigeten 1940-ben brit katonák találtak csontokat, melyek európai nőtől származnak. Más feltételezések szerint Amelia és navigátora Japán területen szállt le, ahol fogságba estek, úgy haltak meg. Vannak, akik szerint, előre megtervezetten, szándékosan hagyta gépét lezuhanni, de ő nem szenvedett balesetet, hanem új életet kezdett más néven, mert elege lett népszerűségéből.

Az igazságra mindezidáig nem derült fény, mai napig számos kutatócsoport indul Amelia földi maradványainak megkeresésére.

a

Kategória