‘Antilop kanyon-Arizona’ kategória archívuma

Ahogy valahol olvastam egy megjegyzést, igen találónak gondolom..”Az Antilop kanyon egy rövid völgy Arizonában, amelyet szavakkal lehetetlen leírni. Ezt a helyet Manitou őrült jókedvében teremthette.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Antilop-kanyont a Navahó Homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek, illetve egyéb felszínalakító tényezők okoztak. Az esővíz, különösen a monszun időszakban  összegyűlik a kanyonok feletti nagy területű medencében, felgyorsul, homokot ragad magával és beözönlik a levezető hasadékokba. Ezek az idő folyamán egyre mélyülnek, szegélyeik jellegzetes folyóvíz alkotta formákat kialakítva lekerekítődnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Felső Antilop-kanyon  navahó neve Tse bighanilini, „a hely ahol a víz sziklákon keresztül fut.”

Ez a látogatottabb a kanyonok közül, egyrészt mert bejárata és teljes járata a “földszinten” van és nem kell hozzá mászni, másrészt a kanyonok különleges jelensége, a fényoszlop-képződés sokkal gyakoribb itt, mint az Alsó Antilop-kanyonban.

A fényoszlopok leggyakrabban a nyári hónapokban jelennek meg, amikor a nap magasan áll. A kanyon azonban télen is rendkívüli természeti szépségeket kínál. A télen készített fotók színei kevésbé ragyogóak. A reggelközépi és délután közepi túrák gazdag vörös, bordó és kékes színárnyalatokat kínálnak. A fényoszlopok az év folyamán először március 15-én jelennek meg és október 7-étől  tűnnek el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felső kanyontól néhány kilométerre található Alsó Antilop kanyont  a navahók Hasdeztwazi(„spirális sziklaívek”) néven ismerik.A kanyonba vaslépcsők vezetnek, korábban csak kötéllel és létrákon lehetett bejutni. A felső kanyonnál nehezebb séta, hosszabb és egyes helyeken jóval keskenyebb. Ennek ellenére sok fotós megfordul itt, a fotózást kevésbé fontosnak tekintők közül viszont kevesebben látogatnak ide. A kanyon V alakú, alacsonyabb és a kora reggeli, illetve késő délutáni órákban a felső kanyonnál jobban megvilágított.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Antilop-kanyont csak vezetővel együtt látogatják a turisták, részben mert az esős évszakban a gyorsáradások (flash flood) veszélyessé teszik. Elég, hogy a kanyontól több tucat mérföldnyi távolságra eső essen, és a kanyont szinte előzetes jelek nélkül hirtelen vadul rohanó ár öntheti el.

 

a

Kategória