‘Az Árpád kori orvoslás’ kategória archívuma

Ami teljesen megdöbbenthet bennünket, az a régi Magyarország fejlett egészségügye. Az országban legalább a városokban orvosok munkálkodtak, akik végzettségüket a salernói és párizsi egyetemeken szerezték.
Az országban kórházak működtek. A legrettegettebb betegség a morbus sancti Lazari, másként a lepra volt. A leprát három kórházban kezelték, mégpedig az esztergomi lepra-kórházban, valamint a sárospataki és nagyszebeni leprás telepeken. Szent Lázás betegsége, a lepra elterjedt lehetett, előle még a mágusok is kitértek.
Mellettük, de tőlük függetlenül dolgoztak a régi gyógyítók, akiket Fehér M. Jenő összefoglaló néven sámánoknak nevez. Az inkvizíció rettentő eszközökkel igyekezett a sámánok tevékenységét gátolni. A legkegyetlenebb inkvizítor Theuton János volt, aki Magyarországon kívül Lombardiában és Németországban is tevékenykedett.

Sok szerencsétlen áldozatot kínoztatott és öletett meg, gyakran máglyán égettette el az általa elítélt balsorsú hitbeli tévelygőket.
A mágusokban jobban bízott a nép, mint az orvosokban és fizikusokban. A mágusok sosem kértek pénzt a gyógyításért. Fehér M. Jenő 83 pert tárt fel, aminél sokkal több per volt mellesleg, de a feltárt perekben egyszer sem kértek és fogadtak el pénzt a jójítók (gyógyítók).


Mágusaink kitűnően operáltak. Furrkus mágus a szem betegségeit gyógyította, sok ember szeméről a hályogot eltávolította. Mások izzasztást alkalmaztak, a parázs fölé helyezték a beteget és az izzadás eltávolította a káros testnedveket. A hidegvíz kúra is elterjedt volt, Badhur mágus vizes pakolásokkal, zuhanyokkal gyógyított, mások gőzöléses eljárást alkalmaztak. A szauna egészséges hatását a magyarok is ismerték.

a

Kategória