‘Az igazi farkasemberek’ kategória archívuma

A 16 – 17. századi Európában a farkasemberség oly gyakorinak számított, mint a vámpírizmus, vagy épp a boszorkányság. Az 1500-as években vérfarkas-perek sokasága zajlott Európában, amelyek során állati alakot öltő, és e testben gyilkosságokat elkövető személyeket állítottak az inkvizíció bírái elé, majd máglyahalálra ítélték őket.

Természetesen a pereket általában kínzások előzték meg, hogy a szükséges bizonyítékokat, vallomásokat beszerezzék.

Természetesen mindenki tudja, hogy az emberből nem válhat farkas, nem mehet végbe olyan folyamat, amelynek során fizikailag is farkassá, vagy más állattá válna. Léteznek azonban magyarázatok az átalakulásra, amelyek sokkal kézenfekvőbbek, és bizony sokkal hétköznapibbak.
Van egy pszichiátriai betegség, az úgynevezett lycanthropia, azaz a farkas-őrület, amely miatt a betegek időnként és váratlanul vadállatnak, többnyire farkasnak képzelik magukat. Még az ókori Egyiptomból is fennmaradtak olyan lycanthropiára utaló beszámolók, amelyek elbeszélik, hogy férfiak és nők miként falták föl gyermekeiket vadállatok módjára.
Létezik azonban egy másik betegség is. Az ebben a genetikai rendellenességben, a hypertrichosisban, más szavakkal a farkasember kórban szenvedőket a szájukat, talpukat és tenyerüket kivéve mindenhol sűrű szőrzet borítja. Ráadásul ez a szőrzet ugyanolyan gyorsan nő, mint a haj, így szinte lehetetlenség megszabadulni tőle. A génnel, amely a szőrzet növekedését előidézi, a jégkorszaki ősemberek korában mindannyian rendelkeztünk, ám a fejlődésünk során a megváltozott környezeti körülményekhez igazodva e tulajdonságunkat elvesztettük.
A farkasember kórban szenvedőkben azonban a szőrzet növekedéséért felelős rejtett gén „felébredt”, és a szőrzet elburjánzását idézi elő. Napjainkban alig félszáz esetet tartanak nyilván a világon. Meglepő módon csak Mexikóban 19 eset ismert.
A betegségről szóló első ismert feljegyzés 1557-ből, a Kanári-szigetekről származik, ahol egy Petrus Gonzales nevű férfi szenvedett benne. Az első ismert európai eset egy nő, bizonyos Barbara Urslerin nevéhez köthető, aki 1629-ben Németországban született, de betegsége miatt gyakori vendég volt a holland, a svéd és az angol tudományos akadémiákon.
A legismertebb farkasemberek azonban minden bizonnyal az orosz származású JoJo és az 1849-ben született shaolin nagymester, Su Kong voltak. Az utóbbi rendkívül intelligens, több nyelven beszélő emberként vált ismertté, míg az 1873-ban született JoJo (eredeti nevén Adrian Fedor Jefticsejev) azzal került be a különböző lexikonokba, hogy az elsők között tűnt fel számos nemzetközi showban.
a

Kategória