‘Az óriás Buddha szobor’ kategória archívuma

A Leshan Óriás Buddha-szobor valójában egy Maitreya-szobor. Ahhoz hogy megértsük a történetet, tudnunk kell, hogy az általunk ismert Buddha eredetileg a Sziddhártha Gautama nevet viselte, és a „buddha” szó valójában szanszkrit nyelven van, ami „megvilágosodottat” jelent. Az ősi tanok szerint minden ötezredik évben megjelenik egy Buddha (azaz „megvilágosodott”), és a következő világkorszak buddhája Maitreya Maitreya lesz, kb. Kr. u. 4500 körül. Maitreya jellegzetes ábrázolása általában, egy ülő testhelyzetű nagyon kövér szerzetes széles mosollyal az arcán, és a csupasz mell és pocak a látogató felé néz.

A Buddha a kelet-kínai Leshan városban (Szecsuán tartományban) található három folyó találkozásánál, nevezetesen a Min folyó, a Qingyi folyó és a Dadu folyó összefolyásánál. A szobor festői környezetbe helyezte Leshan városát, melyet 1996 decemberében vettek fel az UNESCO világörökség listájára. A Tang-dinasztia idejében, 713-ban kezdték meg a szobor építését, és azt csak 90 év után 803-ban fejeztek be. Több ezer ember dolgozott azon, hogy hatalmas erőfeszítések árán a szobrot kifaragják a hegyoldalból. Mivel ez a legnagyobb kőből kifaragott Buddha-szobor a világon, természetesen rengeteg ének, történet fűződik hozzá.

A kolosszus a folyók találkozására tekint és tökéletes szimmetrikus testtartással építették meg e csendes környezetben. 71 méter magas, és három méter hosszú ujjai vannak. A nyolc méter hosszú lábon több mint 100 ember foglalhatna helyet, és a 28 méter széles vállak megegyeznek egy kosárlabda pálya méreteivel. Elvileg egy Hai Tong-nak nevezett szerzetes kezdett bele az építkezésbe, aki arra öszpontosított, hogy a három folyó biztonságában egy békés életszínvonalú környezetet hozzon létre a hosszú szenvedéseken és megpróbáltatásokon átesett emberek számára. Az olykor viharos folyók számos hajóbalesetett eredményeztek és az egyszerű ember a víz szellemének tulajdonította ezeket a katasztrófákat. Szóval Hai Tong úgy döntött, hogy egy hatalmas Buddha-szobrot faragtat a folyók mellé, hogy az ellenőrzése alatt tartsa a víz szellemét. Emellett a lehulló kövek, melyek a faragás következtében estek a folyókba, felgyorsították a folyók erejét.

20 éves koldulás után elegendő pénz gyűlt össze a terv megvalósításához. Amikor számos helyi önkormányzati tisztviselő kétségbe vonta az építkezéshez szükséges csábító pénzösszeg felajánlását, így amikor a szemek elkészítésére került volna a sor, nem volt elegendő pénz a kivitelezésre. Miután Hai Tong személyesen ásta ki a szemeket, a babonás tisztviselők ijedten menekültek a Buddha “tekintete” elől. A szobor fele készült el, mikor a szerzetes meghalt, azután két tanítványa folytatta a munkát. 90 év kemény munka után a szobor teljesen elkészült.

Varázsa nem csak a méreteiben rejlik, hanem számos építészeti csodát találhatunk benne. 1021 konty van a Buddha hajában, melyek ügyesen lettek beágyazva a fejbe. A másik építészeti remekmű a vízelvezető rendszer. Ezt külön létrehozott rejtett csatornák segítségével oldották meg, melyek szétszóródnak az egész testben. Fontos szerepe van a Buddha védelmében, mivel a csatornák kiszorítják az esővizet, és a szobor belseje száraz marad. A fából készült fülek egyenként 7 méter hosszúak, és sárral ragasztották oda a kőfejhez. Nem lehetett könnyű feladat a kőműveseknek évezredekkel ezelőtt a fejre rögzíteni a füleket.

Több évezreden át a szobrot az eső és a szél eróziója pusztította. 1963-tól a kínai kormány megkezdte a javítási munkálatokat. Jelenleg az UNESCO karbantartási munkálatai folynak. Az ilyen hosszú és szélsőséges megpróbáltatások után a hatalmas Buddhára az egész világ felfigyelt, és azóta turisták ezrei látogatnak el, hogy megcsodálják a következő világkorszak buddháját, Maitreya-t.

a

Kategória