‘barátság’ kategória archívuma

A szeretet kifejezésének egyik fő fontosságú területe a barátság. Valószínűleg mindenki számára létezik  egy definíció, amivel jellemezni tudja a barátságot. Persze mindenkinek mást jelent.  Márai Sándornak pl. ezt:

“Márai Sándor: A barátságról

Nincs emberi kapcsolat, mely megrendítőbb, mélyebb lenne, mint a barátság. A szerelmesek, igen, még a szülők és gyermekek kapcsolatában is mennyi az önzés és a hiúság! Csak a barát nem önző; máskülönben nem barát. Csak a barát nem hiú, mert minden jót és szépet barátjának akar, nem önmagának. A szerelmes mindig akar valamit; a barát nem akar önmagának semmit. A gyermek mindig kapni akar szüleitől, túl akarja szárnyalni atyját; a barát nem akar kapni, sem túlszárnyalni. Nincs titkosabb és nemesebb ajándék az életben, mint a szűkszavú, megértő, türelmes és áldozatkész barátság. S nincs ritkább.”

 

Mit jelent a barátság szó? Nem ellenfél 🙂 Számomra egy olyan kapcsolat az emberek között, ami kölcsönös bizalmon és tiszteleten alapul. A barátaidat megválaszthatod.  Sokan összetévesztik a barátságot az ismeretséggel. Ég és föld a különbség a kettő között.  Igazi barátokat nagyon nehezen lehet találni. Haverokat, ismerősöket könnyebb találni.  A barátság egy olyan kapcsolat, amelyben mindkét félnek nyújtania kell valamit, hogy életképes maradjon. Egyoldalúan nem működik a dolog. Egy erős szimpátia még nem barátság. Ahhoz idő kell.  Tény, hogy egy jó barátság kialakulásához idő kell. Szóval csak óvatosan bánjunk a Baráti címkék osztogatásával. Nehogy csalódni kelljünk a Barátnak címkézett illetőbe.

Az igaz barátság az, ha helyet adunk a szívünkben valakinek, aki legalább olyan  fontos, mint saját magunk. Igaz barát az, ki feltétel nélkül szeret minket annak ellenére, hogy tudja hogy ki vagy, ki voltál és ki lehetsz. Ő belelát az életedbe és tudja mi a jó neked. Aki látja a fától az erdőt és megpróbál megóvni a csalódásoktól. Aki meghallgat, ha valami baj van, ha nagy öröm ért, vagy ha csak beszélgetni van kedved. Akire minden pillanatban számíthatsz és ő is terád. Sok olyan ember van, akit elfogadunk barátnak, aztán csalódunk. Nem felelhet meg mindenki barátnak. Hatalmas felelősséggel járó szerep ez. De mikor jönnek a problémák, mikor segítségre lesz majd szükségünk, akkor kiderül ki az az igaz barát, ki tart ki mellettünk, segít, vagy elfut a gondok elől.

Miből is áll a barátság? Mi is az, ami összehozhat két embert? Az egyik legfontosabb a bizalom. Bizalom nélkül nincs barátság. Szerintem semmilyen őszinte emberi kapcsolat nem létezik bizalom nélkül.
A második fontos dolog a közös érdeklődés. Ismerős a mondás: „Madarat tolláról embert barátjáról”.
A harmadik  a „bajban látszik meg, ki az igaz barát” mondás. Ebből látszik, hogy tényleg barátság -e az, amit mi annak gondolunk. Az igaz barát a bajban terem, a nem igaz pedig akkor tűnik el, de gyorsan.
Az idő is fontos. Hiszen az idő bizony múlik, eltávolítja egymástól a felszínes barátokat és szorosabbra fűzi az őszinte barátságokat.
Végül, de nem utolsó sorban a kölcsönösség. Mindketten  kölcsönösen akarniuk kell egymást és egyenrangú partnerek legyenek. Ha ezek nincsenek meg egy baráti kapcsolatban, akkor nem beszélhetünk barátságról.

Arisztotelész így fogalmazta meg:

“A barátság egy lélek, mely két testben lakozik.”

Szerintem tökéletesen egyetérthetünk vele.


a

Kategória