‘Barlangvárosok’ kategória archívuma

Az ősi civilizációk építőanyag híján, a kedvezőtlen éghajlat miatt, védelmi vagy épp misztikus, vallási okokból előszeretettel építkeztek a föld alá, vagy hoztak létre kiterjedt városokat a világ barlangrendszereiben.Persze még ma is léteznek, akik hasonló körülmények között élnek. Íme csak 3 kivételes, csodás mai napig fenn álló építmény.

 

MATMATA-TUNÉZIA:

 

Matmatához közeledve nyomát sem látni az életnek. A berberek hagyományos föld alattibarlanglakásai és -városai, melyeket a Csillagok Háborúja című film,világszerte híressé tett,Matmatát Tunéziaegyik legfontosabb turistalátványosságává avatják.A Matmatátövező hegyek barlanglakásai több mint ötezer berbernek adnak otthont. Mielőtt a törzs nagy része ideköltözött volna, Matmatakisvárosa egyet jelentett a hegyoldalban álló, távoli erőddel, mely ma már alig látszik ki a földfelszín felett elterülő új városrészek közül. A barlanglakások több mint négyszáz éve változatlan formában készülnek. A helyiségeket egy függőleges falú, körkörös udvarból nyitják meg, melynek mélysége hét, átmérője hozzávetőleg tíz méter. A kisebb szobákat gyakran egy második szinten alakítják ki, és lépcsőkkel teszik megközelíthetővé – ezeket rendszerint kamraként vagy víztározóként hasznosítják. A felszínről rövid, fedett átjáró vezet le a föld alattiudvarra. A berberek azért költöztek le a barlangokba, hogy csökkentsék a hőingadozást, ami létfontosságú ezen a kietlen helyen, ahol tikkasztóak a nyári hónapok, és fagyosak a telek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MESA VERDE-USA:

A Mesa Verdekiterjedt régészeti lelőhely az Amerikai Egyesült Államokban, területén 600 és 1300 között létrejött több mind négyezer lakóhellyel, közöttük a délnyugat legimpozánsabb barlanglakásaival és -városával. A régió lakói az anasazik, az ősi pueblo indiánok voltak, akik a 13. században alakították ki otthonaikat a sekély barlangokból, majd nem egészen száz év múlva sorsukra hagyták azokat.A Chapin Mesa Régészeti Múzeum bemutatja az anasazi kultúrát, emellett kiállítja a barlangokban fellelt tárgyakat és műalkotásokat.Az Ute Mountain Törzsi Parkis a Mesa Verderésze, ahol a festmények és ősi írások mellett több száz felszíni helyet és barlanglakást is találtak. Szintén a park területén található az Ősök Kanyonja is, melynek föld alatti  városai között a hétszáz éves és a tízezer éves egyaránt megtalálható. Az Ősök Kanyonjában található a Lowry Pueblois, egy feltárt 12. századi indián falu, melyet vélhetőleg 1200 körül hagytak el, miután hosszú ideig szolgált megközelítőleg száz ember lakhelyéül. Negyven helyiség falai ma is állnak, de feltártak kilenc kivát is, mely olyan kör alaprajzú, föld alatti helyiség, mely szertartások céljaira szolgált. A rövid gyalogtúra során eljuthatsz a valaha feltárt legnagyobb kiváig, melynek átmérője eléri a 16,4 métert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOGAO BARLANGOK-KÍNA:

Az 1987-ben az UNESCO Világörökség listájára felkerült, a Gansu tartományban,Dunhuang város mellett található Mogao-barlangoka buddhista művészet több mint ezer esztendejének remekeit őrzik. A legenda szerint 366-ban egy Lo-tsun nevű szerzetesnek látomása támadt ezer Buddhárólés rögvest nekiállt kifaragni az első barlangot. A hely stratégiai ponton feküdt, az egyik legfontosabb kelet-nyugat irányú kereskedelmi útvonal, a selyemút mentén, így a szerzetes élvezte az áthaladó kalmárok anyagi támogatását. A buddhizmus terjedésével a barlangszentélyek fontos zarándokhellyé váltak.

A puha homokkőbarlangok közül 492 maradt fenn: a legnagyobb negyven méter, a legkisebb nem egészen egy méter magas, míg a teljes hálózat 1,6 kilométer hosszú. Az Ezer Buddha barlangjaiban összesen 2415 festett agyagszobor örökíti meg Buddhát és Buddhanevezetes követőit. A legkisebb szobor tíz centiméteres, míg a legnagyobb a 33 métert is eléri.

Emellett mintegy 50 ezer négyzetméternyi falfestmény maradt fenn: ezek virágmintákat és buddhista tanításokat, mesebeli lényeket és a szútrából vett epizódokat örökítenek meg, és éppúgy az írástudatlan buddhisták okítására szolgálnak, ahogy az európai székesegyházak színes üvegablakai is bibliai történeteket mesélnek el az egyszerű híveknek. A barlangokon belül emelt faépítmények közül öt máig fennmaradt.

A 14. század után a barlangokat sorsukra hagyták, és elfelejtették, mígnem a 20. század fordulóján Wang Yuan-lu felfedezte őket. A 16-os számú barlangban ekkor negyven tekercsből, bronzszobrokból és selyemképekből álló hatalmas kincset találtak, majd nekiláttak a teljes feltárásnak és átalakításnak. A kutatás hivatalosan 1949-ben indult meg, és a régészeti vizsgálatok napjainkban is folynak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha a többi írásomat is olvassa a kedves érdeklődő, akkor ehhez a témához tartozik még a Jordániai Petra város, ahol volt szerencsém megfordulni, rengeteg képet készíteni. Érdemes belemélyedni a Jordániáról szóló írásomba is 🙂

a

Kategória