‘borostyánkő’ kategória archívuma

 

A borostyánkő a kedvenc kövem, féldrágakövem. Egyik kedvenc érdeklődési köröm a misztikum és ha úgy vesszük, eléggé titokzatos ez a kő. A borostyánkő a megkövesedett gyanta, fosszília neve. Legismertebb formája a közönséges borostyánkő. A megkövesedett gyantának a legelterjedtebb és legismertebb baltikumi közönséges borostyánkő mellett több mint 50 fajtája ismert.

Egyik fontos változata a megkövesedett gyantának a Keleti Kárpátokban talált Rumenite Ez az Oligocén  korból származó, megkövesedett gyanta lényegesen kevesebb borostyánsavat, és oxigént tartalmaz ezért sokkal keményebb, mint a baltikumi változat.

Érdekesség az Aykite, sárga, vagy vörhenyes megkövesedett gyanta az Ajka  környéki krétakori  (80-90 millió éves) rétegekből.De jelentősebb mennyiségű megkövesedett gyantát találunk Szibéria különböző területein, vagy Közép Ázsiában, Libanonban vagy Burma szigetén.

 

A baltikumi borostyánkő mellett a Dominikai Köztársaságban található Miocénkori Dominikai borostyánkő a legjelentősebb, mind mennyiségét, mind minőségét, és leginkább változatos színvilágát tekintve.

Az őskorban is kedvelt anyag volt. Számos nyakék, apró szobor és dísztárgy került elő. Valószínűleg fizettek is vele. Az ókori Egyiptomban, Hellászban és Rómában  is széles körben felhasználták. Görög filozófusok már ekkor feltételezték, hogy a borostyánkő fosszilizálódott gyanta, ez azonban csak az újkorban bizonyosodott be. A középkorban a vele való kereskedelem elsorvadt, az abszolutizmus korában viszont az arisztokrácia a fényűzés egyik szimbólumának tekintette. Halászata ekkor indult meg, a 19. században már a földben is kutattak borostyánkő után.Napjainkban felhasználása kisebb méreteket ölt.

Híres arról a tulajdonságáról, hogy kitűnő állapotban őrzi meg a még képlékeny állapotában beleragadt kisebb állatokat, elsősorban ízeltlábúakat. Ilyen állatzárványból eddig több mint 2600 fajt határoztak meg, növényzárványokból pedig következtetni tudnak a földtörténeti korok flórájára.

A borostyánkőnek van ezoterikus, gyógyító hatása is. Az arabok a borostyánkövet amulettként viselték a gonosz, haragos szellemek elűzésére. Egy inspiráló napkő, amely felébreszti az életörömöt bennünk. Melegséget és fényt hoz. A borostyánkő friss és boldog kisugárzást ajándékoz.

a

Kategória