‘Boszorkánysziget-Magyarország’ kategória archívuma

kisebb normál nagyobbA szegedi Boszorkánysziget a város szívében elterülő, sűrűn benőtt, buja ártéri erdő. Neve már csak azért is különleges, mert tulajdonképpen félszigetről van szó, és nincs is semmiféle bizonyíték rá, hogy valaha is szigetlett volna. A boszorkány név magyarázata azonban a magyar történelem egyik legsötétebb idejéből származik, amitől a városba látogatóknak még ma is borsódzik a hátuk.

Számos műalkotás, vers és regény született a korabeli eseményekhez kapcsolódóan, azonban a szegedi boszorkányperek még mindig viszonylag ismeretlen részét képezik a magyar történelemnek. Kevesen tudják például, hogy több mint hatvan per kötődik a városhoz, és a magyarországi boszorkányüldözés legsötétebb pillanatai is hozzá, pontosabban a Tisza parton, az Árvízi-emlékműtől délre található vadregényes ártéri területhez, mai nevén a szellem járta Boszorkány szigethez köthetőek.

A Magyarországon lezajlott 124 boszorkány pernek több mint a felét Szegeden  folytatták le, és itt, egészen pontosan a mai Boszorkánysziget területén került sor hazánk történetének legtöbb áldozatot követelő kivégzésére. 1728. július 23-án a hóhér három máglyát rakott aTisza partján, melyen végül hat testileg és lelkileg meggyötört férfit és hat szintén súlyosan megkínzott nőt égettek meg elevenen, köszönhetően a felelőtlen vádaskodásoknak, illetve a korábbi évek aszályainak, éhínségének és a pusztító árvíznek, melyet a boszorkányok művének tartottak.

Boszorkánysággal általában kuruzslókat vagy a gyógyító füveket ismerőket vádolták meg, de a hisztéria idején már bárki áldozat lehetett, akit egy rosszakarója feljelentett. Így kerülhetett a máglyára azon az estén a város leggazdagabb polgára és egykori bírája, a 82 esztendős Rózsa Dániel, de vele együtt halt tűzhalált az őt vádoló bábaasszony, Kökényné Nagy Anna is.

Bár nappal az erdő otthont ad a nyüzsgő kulturális életnek, miután a sötét leereszkedik, a sűrűjéből hallatszó különös, vérfagyasztó hangok és neszek elijesztik az idelátogatókat.

A baljóslatú hely, melynek a tiszai uszálytemető ad még kísértetiesebb hangulatot, napjainkban szabadon látogatható, ám nemcsak a hátborzongató atmoszféra miatt érdemes felkeresned.

a

Kategória