‘Canterbury Katedrális-Egyesült Királyság’ kategória archívuma

canterburyi katedrális Anglia egyik legrégebbi és leghíresebb keresztény központja, a canterburyi  anglikán püspökség székhelye. Amint azt Geoffrey Chaucer Canterburyi mesék című művéből (is) tudjuk, a katedrális megépítése óta fontos zarándokhely.

Én a Párommal voltam már ott, csodaszép, lenyűgöző és egyben építészeti gyönyörűség. Amin még meglepődtünk, mikor bementünk, egy idős hölgy állt egy kis asztalka mellett és megkérdezte, honnan származunk, majd a kezünkbe nyomott 1-1 magyar nyelvű leírást a katedrálisról.

Mint építészeti műemlék,1988  óta a kulturális Világörökség része.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A katedrális első püspöke Canterburyi Szent Ágoston volt, akit I. Gergely pápa küldött Angliába597-ben. Beda Venerabilis leírja, hogy a katedrálist Szent Ágoston alapította. A régészeti kutatások azt mutatták, hogy a főhajó alatt egy korábbi szász katedrális maradványai találhatóak, ami viszont egy római erődre épült.

740-760 között Cuthbert püspök egy újabb épületet emeltetett ugyanannak a tengelynek a mentén, a Keresztelő Szent Jánosról elnevezett keresztelő kápolnát.941-958 között Oda püspök felújíttatta az épületet és jelentősen meghosszabbíttatta a hajót. Lyfing püspök(10131020) és Aethelnoth püspök (10201038) egy nyugati szárnnyal egészítették ki a katedrálist.

Lanfranc püspök (10701077), az első normann, (paviai) püspök újjáépíttette az angolszász templomot. Szent Anzelm kibővíttette a kolostort.

A három részből álló főhajó késő gótikus stílusban épült a korábbi román stílusú templom alapjain. A főbejárat a délnyugati oldalon található. A bejárat feletti toronyban van a katedrális 14 harangból álló harangjátéka. Az északnyugati toronyban található a 3,1 tonnás Great Dunstan harang. A keresztelőmedence 1639-ből származik. Az északi falon van az orgona (1980). A nyugati ablakok a 12. századból származnak és 13 alakot ábrázolnak Jézus családfájából; itt van még 8 középkori király és a 12 apostol is.

nyugati kriptát a 12. század elején építették. Itt még látható egy olyan fal is, amely az előző, 1077-ben épített templomból maradt fenn. Innen lehet bejutni a kincstárba is, ahol ezüst- és aranyneműket őriznek.

A keleti kripta szintén a korábbi román stílusú templomból maradt meg. Thomas Becket halála után itt őrizték földi maradványait. 1220-ban az ereklyéket kivették a sírból és ez időtől kezdve a Szentháromság-kápolnában őrizték1538 -ig; ekkor VIII. Henrik parancsára megsemmisíttették.

 

a

Kategória