‘Csészealj vagy Arthur király asztala?’ kategória archívuma

Csészealj vagy Arthur király asztala? Rejtélyes kört találtak Skóciában.

Brit régészek egy “kör alakú formára” bukkantak a stirlingi King’s Knot alatt. A helyiek által “csészealjnak” hívott domb alatt bukkantak a leletre, szerintük ez lehet a legendás Arthur király asztala.

Az Arthur király kerekasztalát kutató régészek egy “kör alakú formára” bukkantak a stirlingi King’s Knot alatt. A geometriai jelenség eredete nem tisztázott, de sokan máris a történelem leghíresebb asztalát látják benne – írta a Múlt-Kor régészeti szakportál.

A Stirling Castle kertjében található King’s Knot több évszázada védi féltve őrzött titkát. Habár a Knot jelenlegi formájában csak az 1620-as évektől létezik, a lapos domb sokkal idősebb lehet, s egyes szerzők általában Arthur király idejéhez és legendájához kötik. A Glasgow Egyetem, valamint a Stirling Local History Society (SHLS) és a Stirling Field and Archaeological Society által május-június folyamán végzett kutatás során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a látható domb alatt egy kerek forma húzódik.

A felfedezés szerint a jelenlegi dombot egy korábban keletkezett formára építették, ami új megvilágításba helyezi Arthur király kerekasztalának legendáját, s azt jelzi, hogy az a közelben lehetett, mondta el John Harrison, az SHLS történésze.

Több évszázada keringenek a rejtélyes geometriai formákról szóló történetek; az egyik nem kevesebbet állít, mint hogy Arthur itt ült össze a kerekasztal lovagjaival. 1375-ben John Barbour skót költő azt írta, hogy a kerekasztal Stirling Castle-től délre található, majd egy évszázaddal később William of Worcester már úgy fogalmaz, hogy Arthur király Stirling Castle-nél tartja a gyűlést.

A királyi kertben a 17. században kezdődtek meg az építkezések, maga a domb I. Károly jóvoltából  ekkor nyerte el végleges formáját. A King’s Knot első írásos feljegyzése 1767-ből származik, amikor legelőként adták bérbe a területet.

A helyiek ugyan rendre csésze és csészealjként utaltak a dombra, de a nyolcvanas években készített légi felvételek három koncentrikus kört azonosítottak Kings Knot-nál, ami azt sugallta, hogy alatta lennie kell valaminek.

A Historic Scotland és a Stirling City Heritage Trust által finanszírozott geofizikai kutatás a domb déli oldalán újabb köröket azonosított, de újabb építészeti elemek is napvilágra kerültek, például egy modern csatorna a kert északi felén. Természetesen nem állíthatjuk teljes bizonyossággal, hogy itt járt Arthur király, de a Knot-ot körülvevő struktúrák segíthetnek megmagyarázni az évszázadok során lábra kapott hiedelmeket nyilatkozta Harrison.

a

Kategória