‘Csontváz Part’ kategória archívuma

A namíbiai Skeleton-part Nemzeti Park ötszáz kilométer hosszan terül el aKunene-folyótól délre az Ugab-folyóig, és egyike a világ legnéptelenebb, legfurcsább helyeinek. A találóan elnevezett Csontváz-part térsége leginkább a kísérteties hajóroncsokról híres, melyek távoli és elérhetetlen partjain szóródtak szét. A nemzeti park mintegy kétmillió hektáros területe drámai hatású, már-már szürreális vidék, tele homokdűnékkel, kanyonokkal, hegyvonulatokkal.

A busmanok szerint ezt a földet Isten csak mérgében teremthette, s a portugál hajósok is hasonló képen vélekedtek. A pokol kapujának nevezték, és mai nevére is méltán rászolgált: Csontvázpart. Namíbia sivatagos partja teljes hosszúságában régebbi és újabb típusú hajóroncsokat, állati és emberi csontvázakat rejteget. A táj magában gyönyörű, de aki erre jár, bármibe belebotolhat…

A kietlen sivatagoktól eltérően itt az éghajlat is okot adhat a meglepetésekre. A Bengula-áramlással érkező sűrű köd és a hideg tengeri levegő miatt, mely gyakran találkozik a Namib-sivatag szélsőséges forróságaival, a hőmérsékleti értékek nagy ingadozást mutatnak.

A zord körülmények dacára meglepően sok növény és állat boldogul ezen a helyen. A tengeri köd mélyen behatol a szárazföld fölé, hogy egyedi ökoszisztémának és szokatlan növényzetnek adjon otthont. A zord partvidéken emberek nem élnek, azonban valamivel beljebb már megtalálhatóak a nomád himba törzs tagjai, akik ilyen barátságtalan körülmények között is kialakították saját életterüket.

Ha egyszer abban a szerencsében lehet részed, hogy eljutsz a Skeleton-partra, egész biztos, hogy sokáig nem felejted el, milyen érzés visszalépni az időben, illetve ellátogatni egy elfeledett világba.

 

a

Kategória