‘Elsüllyedt erdők’ kategória archívuma

Kazahsztán, Kaindy tó
Tengerszint felett kétezer méterrel járunk. A négyszáz méter hosszú tó mélysége eléri a harminc métert. A tó a hatalmas mészkőhegység megcsúszásának eredményeként jött létre. A hajdani erdőből ma már csak az elmerült fenyők csúcsai emelkednek ki a vízből, melyek elsüllyedt vitorlások árbocaira emlékeztetnek. A téli hónapok sem riasztják vissza a kíváncsi búvárokat, akik a jeges vízben való merülést is vállalják azért a látványért cserébe, ami a mélyben eléjük tárul.


USA-Texas, Caddo tó
A látvány, ami az ideérkezőket fogadja, más mint ami a többi, elsüllyedt erdőt jellemzi. Ezek a fák élnek. A területet is inkább mocsárnak, lápnak lehetne nevezni, mintsem tónak. A zöldellő lombkorona képe visszatükröződik a vízben, ezzel fokozva a hely misztikumát. A világ legnagyobb mocsári cipruserdője láthatóan jól érzi magát ebben a környezetben. Vannak köztük több, mint ezer éves példányok is.

Gána, Volta tó
A világ legnagyobb mesterséges tava. Felülete 8 500 négyzetkilométer. A tó a Volta folyóra épített duzzasztógát eredményeként keletkezett. Az ide épített erőmű szolgáltatja az ország villamosenergia ellátásának többségét. Az építkezés miatt 78 ezer embert és kétszázezer állatot kellett erről a területről kitelepíteni. A valaha itt élt fáknak már csak az emléke maradt. Ébenfa, mahagóni, indiai tölgyfa ma már csak az elmúlásra figyelmeztetnek. 14 millió köbméter fa került víz alá. Nemcsak a levegő oxigéntartalmát változtatta meg ez a pusztulás, hanem a víz ökológiai egyensúlyát is megbonthatja a rothadásuk, ezzel veszélyeztetve a víz halállományát.


Románia, Bezid tó
Erdélyben, Maros megyében található ez a tó, a Kis-Küküllő egyik mellékfolyójának ágán. Az elszáradt fák segélykérő kezekként törnek a víz felszínére. A tóban nemcsak az elmerült fák látványa fogadja a látogatókat, hanem egy falu is. Bözödfalu egy áradáskor került a víz alá. Csupán a templomtorony emlékeztetett arra. hogy valaha emberek éltek itt. A tavat az árvíz után mesterségesen megtartották, gátat emeltek köré. Vannak akik szerint árvízvédelmi okokból, más vélemények szerint nem akarták megmenteni a magyar települést. A gátépítést 1975-ben kezdték, majd 1992-ben fejezték be. Ma népszerű idegenforgalmi állomás.

a

Kategória