‘Érdekes tűzvész’ kategória archívuma

Egy Dél-Afrikai kisvárosban, Hopewell-ben immáron két hete terrorizál egy egész családot egy rendkívül különös, ijesztő, és egyben pusztító jelenség. A látszólag minden ok nélkül, spontán jelentkező tüzek mára teljesen tönkretették a házukat és persze ezzel együtt az életüket is…

A bizarr tűzvész, mely időről-időre felbukkan, teljes egészében elemésztette a Mthembu család otthonát és két másik, a közelben található épületet. Ami érintetlenül maradt, az csupán néhány apróság: Az ágyak, egy hangfalpár, műanyag és fémedények, némi étel, és a család egynéhány ruhái. A tűz ezen kívül semmit nem kímélt, néha olyan intenzitással égett, hogy még egy – akkor vízzel tele levő – fémtartály is megolvadt.

A két héttel ezelőtt még szórványosan megjelenő tűzfészkek kialakulásának okára senki nem talált elfogadható magyarázatot, pedig azóta többfajta vizsgálatot is lefolytattak már a helyi tűzoltóság szakemberi, illetve egyéb szakértők. Eleinte gyújtogatásra gyanakodtak, de ennek semmiféle nyomát nem találták, később pedig maguk is szemtanúi lehettek annak, ahogyan a házban szó szerint a semmiből egy tűzfészek keletkezett. A legkülönösebb mégsem ez volt, hanem az, hogy amikor megpróbáltak az égő házból kimenekíteni néhány bútordarabot, és azokat a kertben, távol az épülettől helyezték el, azok is lángra kaptak – látszatra teljesen spontán módon, maguktól!

Mashoba Mthembu, ház tulajdonosa elmondta, hogy kezdetben megpróbálták eloltani az apró tűzfészkeket, de legnagyobb megdöbbenésükre akármennyi vizet használtak fel, a lángok továbbra is lobogtak. Egy idő után feladták a próbálkozást és esténként a család mind a tizenhárom tagja egy szobában gyűlt össze, és félelemmel telve hallgatták a kísérteties jelenség tombolását a házban. A tűz napról-napra egyre erősebb lett, egyre több helyen jelent meg, de az éjszakák után mindig kihunyt. Az utolsó alkalommal viszont alig néhány óra alatt szinte az egész házat porrá égette. A nő elmondta, hogy a legelső alkalommal az ágyát támadta meg a tűz, amit félig szénné égetett, majd a szem láttára éppen úgy tűnt el, ahogy megjelent.

A helyi illetékes hatóságok egyelőre tanácstalanok az ügyben, ám a paranormális jelenségekkel foglalkozók szerint lehetséges, hogy a család egy szokatlanul erős intenzitású gömbvillám, vagy gömbvillámok áldozata lett. Mások, akik sokkal inkább spiritiszta megközelítéssel állnak hozzá az esethez, azt mondják, hogy a spontán keletkező tüzeket vagy az egyik családtag hozza létre tudattalan módon a pszichikus erejével. Ez esetben szinte biztos, hogy további, hasonló jelenségek fogják megkeseríteni mindannyiuk életét.

a

Kategória