‘Georgia Guidestones a titokzatos építmény-USA’ kategória archívuma

Északkelet-Georgiában öt hatalmas csillag mintájú fényezett gránitoszlop emelkedik ki a földből. A sziklák 16 láb magasak és darabonként 20 tonnák. A sziklákba faragva útmutatások. Ezek az utasítások nyolc nyelven jelennek meg, ami az angoltól a Swahili-ig terjed és egy különös New Age ideológiát tükröz vissza. A kövek úgy gondolják utasítások egy közelgő apokalipszis kevés számú túlélőinek arra, hogy hogyan próbálják meg a civilizációt helyreállítani. Az emlékmű egy olyan pontosan konstruált szerkezet, ami hibátlanul követi a napot.

A National Geographic dokumentumműsort is készített. Az érdekes az, hogy az eltelt harminc év alatt semmivel sem tudtak meg többet a tudósok, történészek, kutatók ennek az építménynek a titkairól. Nincs válasz arra, ki építtette és miért. S hogy valaha hasznát vesszük-e a rajta szereplő utasításoknak, ez a jövő meséje.

Legyen ez útmutató egy értelmes kornak – “Let these be guidestones to an age of reason”

Az emlékmű főbb jellemzője a 10 parancs volna, amit belefaragtak a külső kövek mindkét oldalába nyolc nyelven: angol, spanyol, orosz, kínai, arab, héber, hindi, és Swahili. A fedőkő oldalaiba egyiptomi hieroglifákkan, klasszikus görög, szanszkrit, és babiloni ékírással véstek.

1. Maintain humanity under 500,000,000 in perpetual balance with nature.
Tartsd az emberiség létszámát 500 millió alatt a természettel állandó egyensúlyban.

2. Guide reproduction wisely – improving fitness and diversity.
Bölcsen irányítsd a szaporodást – tökéletesítsd a állóképességet és a különbözőséget.

3. Unite humanity with a living new language.
Egyesítsd az emberiséget egy új élő nyelvben.

4. Rule passion – faith – tradition – and all things with tempered reason.
Szabályozz szenvedélyt – hitet – hagyományt – és minden indulatbol fakadó dolgot.

5. Protect people and nations with fair laws and just courts.
Oltalmazd a népet és nemzeteket igazságos törvényekkel és törvényszékkel.

6. Let all nations rule internally resolving external disputes in a world court.
A nemzetek belügyeiket saját maguk intézik a külső vitákat világ törvényszék oldja meg.

7. Avoid petty laws and useless officials.
Mellőzd az alantas törvényeket és haszontalan hivatalnokokat.

8. Balance personal rights with social duties.
Egyensúlyozd a személyes jogokat társadalmi kötelezetségekkel.

9. Prize truth – beauty – love – seeking harmony with the infinite.
Becsüld az igazságot – szépet – szeretetet – a végtelenséggel valő harmóniára törekvést.

10. Be not a cancer on the earth – Leave room for nature – Leave room for nature.
Ne legyél rákja a földnek – Hagyj teret a természetnek – Hagyj teret a természetnek.

Hatalmas pontosságáról:
1. Az emlékmű a legmagasabb pontján fekszik Elbert megyének és úgy orientálták, hogy követi a Nap kelet-nyugati migrációs év-körét
2. Egy napéjegyenlőségen vagy a napfordulón azon látogatókat, akik állnak a “posta nyílás” nyugati oldalánál, felkészítik, hogy lássák a napot emelkedni a horizonton.
3. Egy szem-magasságú lyuk, amit belehelyeztek a központi támoszlopba, felfedi a szemlélőnek a déli oldalon, hogy lokalizálja a Sarkcsillagot a Polarist.
4. Egy 7/8 hüvelykes lyuk, amit keresztül fúrtak a fedőkövön, egy napsugarat vetít a központi oszlopra, és délben pontosan eltalálja az év napját.

Elbert County, Georgia. Itt található ez a monumentális építmény. (Földrajzi koordinátái: 34°13′55″N  82°53′40″W   Google Earth: 34.231944, -82.894444) Atlantától 145 kilométerre keletre, Elberton városkától 15 kilométerre, a Georgia Highway melletti kietlen dombokon. A köveket az útról is lehet látni, az autópályáról lehajtósáv visz az építmény lábához. 4 hatalmas gránitkő csillag alakzatban veszi körül az ötödik közpésőt, és az alakzatot egy hatodik zárja le, a többi tetején, mint sarokkő. A kövek egyenként több mint 20 tonnásak és 6.1 méter magasan emelkednek a földfelszín fölé. A hat kő mellett egy hetedik gránitkő is látható, de ez már a földbe süllyesztve. Ezen különféle adatok és magyarázatok olvashatóak a kövekkel és azok elhelyezkedésével kapcsolatban.

A leíró kő azt is jelzi, egy “időkapszulát”  helyeztek el a földben, ám ennek se az elhelyezés dátumát, se a felnyitás időpontját nem adták meg, ezen rovatok üresen maradtak. A kő lazán kezeli az írásjeleket és még betűhiba is található a szövegben. Az álnév szót írták ‘mellé’, ám a kivitelezők szerint azért, mert az előírásban ez szerepelt, s amikor rákérdeztek, a megbízó azt felelte, mindennek maradnia kell, ahogy az az eredeti utasításban szerepel.

 

a

Kategória