‘Giga méretű pók’ kategória archívuma

Bevallom, nem nagy kedvenceim a pókok, bár agyon sem csapom őket, ha a lakásban összetalálkozom velük, hiszen szerencsét hoznak, csak kitessékelem őket az ablakon. 🙂

Ez a cikk kissé hidegrázós nekem..

Az eddig ismert legnagyobb pókfosszíliára bukkant egy amerikai kutatócsoport Kína északkeleti részén.

A Nephila jurassica faj példányai a 15 centis méretet is elérhették 165 millió évvel ezelőtt, amikor a minden mostani földrészt magába foglaló egykori szuperkontinensen, Pangeán éltek. A pók teste aránylag kicsi, félelmetes méretei hatalmas lábainak köszönhető.
A Nephila családba tartozó pókok közül eddig 34 millió éves volt a legrégebbi fosszília, amit a tudósok megtaláltak és beazonosítottak, a kínai lelet így igen nagy jelentőségűnek mondható. A fosszíliát vulkáni hamu őrizte meg tökéletes állapotban évmilliókon keresztül, a pók talán egy vulkánkitörés következtében pusztult el.


Ennek a családnak a ma is élő leszármazottja az aranygömbszövő póknak nevezett faj, ami arról híres, hogy a világ legnagyobb és legerősebb pókhálóit szövi: ezek a másfél méteres átmérőt is elérik, és repülő rovarok mellett madarakat és denevéreket is csapdába tudnak ejteni.

Az aranygombszövő mérge a fekete özvegyéhez hasonló idegméreg, de annál jóval gyengébb, az emberre nem jelent halálos veszélyt, csak ha allergiás rohamot vált ki az áldozatból.

a

Kategória