‘gyógynövények’ kategória archívuma

Gyerekkoromban asztmás voltam, kaptam a sok szurit, mintákat vettek tőlem, folyamatosan orvoshoz kellett járkálnom. Aztán a kertünk végében egy idős bácsi Apum engedélyével elkezdett méhészkedni. Tőle kaptam először propoliszt.

A propolisz a méhek ajándéka számunkra. A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat. Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok.

A propolisz számomra a javulás felé vezető utat eredményezte. 17 éves koromra kinőttem az asztmát az orvosok szerint.

Aztán eltelt jó pár év és allergiás reakciókkal kerültem kórházba. Kiderült, hogy az E-sekre vagyok allergiás. Az adalékanyagokra, színezékekre, tartósítószerekre…  Egy színezék, a neve tatrazin és egy ízfokozó- a nátrium glutamát, majdnem megölt 5 évvel ezelőtt. Attól fogva figyelnem kell, hogy mit eszem, iszom, hogyan élek. Miután a vásárlásaim alkalmával olvasgatnom kellett a csomagolásokon feltüntetett adalékanyagokat, rájöttem, hogy mennyi egészségtelen dolgot megeszünk. Átpártoltam a gyógynövényekhez és a házi készítésű dolgokhoz. Volt olyan, hogy bio-nak volt feltüntetve és a testem mégis allergiás reakcióval reagált rá. Innentől pedig csak azt eszem meg, amiről tudom,mi van benne, vagy én készítettem. Letöltöttem az internetről egy E-s listát és elhűltem, hogy mennyi gondot okozható dolog van bennük…. Akit érdekel esetleg:

http://hu.wikipedia.org/wiki/E-sz%C3%A1mok

Jó pár évembe beletelt, míg megtanultam, mit mire használhatok és ma már nagyjából fejből tudom, hogy ha bármilyen egészségügyi problémám van, melyik gyógynövényt használjam segítségül. Szerintem hatásosabbak, mint a gyógyszerek. És nincsen mellékhatásuk. Jó….némelyiknek nem éppen leányálom az íze, de nagyon hatásosak!

 

 

 

 

 

 

 

 

Gyógynövények és gyógyító hatásuk listája:

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B3gyn%C3%B6v%C3%A9nyek_%C3%A9s_gy%C3%B3gyhat%C3%A1suk_list%C3%A1ja

http://bioliget.hu/ajanlat/gyogynovenyek.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alkalmazásra nem javasolt növények listája:

http://www.oeti.hu/index.php?m1id=1&m2id=54

 

 

a

Kategória