‘Haláljelző órák’ kategória archívuma

A neves személyiségek halálát gyakran kíséri valamilyen megmagyarázhatatlan esemény, s az ilyen rejtélyes eseteket természetesen a korabeli krónikások sem felejtették el megörökíteni.

A feljegyzések alapján XIV. Lajos francia király – aki az ingaórát feltaláló Christiaan Huygens holland fizikus pártfogója volt – 1715. szeptember 1-jén, hajnali 2 óra 21 perckor hajtotta örök álomra fejét a versailles-i kastélyban.

A király ágya körül virrasztó rokonság és a személyzet döbbenten állapította meg, hogy a halál beálltakor a kandallón ketyegő Huygens-féle ingaóra váratlanul megállt, így rögzítette az uralkodó utolsó pillanatait.


Hasonlóan hátborzongató történet fűződik a világhírű feltaláló, Thomas Alva Edison személyéhez is, aki 1931. október 18-án 20 óra 43 perckor hunyt el a New Jersey állambeli West Orange városában. A családi legendárium szerint a hálószobában található régi falióra éppen Edison halálának pillanatában mondta fel a szolgálatot.
Az amerikai Virginia állam „legkísértetiesebb” lakóháza Peyton Randolph (1721–1775), a kongresszus első elnökének egykori rezidenciája Williamsburgben. A háromszáz éves épületben több családtag is titokzatos körülmények között vesztette életét, és szellemeiket napjainkban is gyakran látják az épület kertjében bolyongani.

A híres államférfi halálának évfordulóin Randolph kísértete is fel-felbukkan a környéken, és a kisváros lakói számára nem okoz meglepetést, hogy minden évben október 22-én, éjfél után öt perccel megáll a közeli templom toronyórája: így emlékeztet az elnök halálának időpontjára.

a

Kategória