‘Halálos tó – Tanzánia’ kategória archívuma

A Nátron-tó sós tó Tanzánia északi részében, a kenyai határhoz közel, a Nagy-hasadékvölgyben. Sekély, kevesebb, mint három méter mély tó, nagysága a vízszinttől függően változik.


Jellegzetes vöröses színe a gyors párolgás következménye. Ahogy a száraz évszakban vize elpárolog, sóssága olyan szintre növekszik, amely már kitűnő életteret biztosít a sókedvelő mikroorganizmusoknak.

 

Ezek közül a cianobaktériumok fotoszintézis útján állítják elő élelmüket, mint a növények. A Nátron-tó nyílt vizeinek vörös, sekélyebb részeinek narancs árnyalatú színeit a cianobaktériumok adják, amelyek a Nátron-tavon tömegesen megjelenő flamingók fő táplálékát alkotják.

 

A flamingók a tavon építenek sárszigetecskéket fészkeiknek, amelyeket a víz maró hatása miatt a ragadozók nem tudnak megközelíteni, ugyanis ez a világ leglúgosabb tava, pH értéke elérheti a 9-10.5 értékeket is.

Ha bármilyen állat belemerészkedik a vízbe, elmerül, elpusztul és elmeszesedik.
Egy fényképész, Nick Brandt pedig – aki Michael Jackson híres Earth Song című dalának videóját is rendezte 1995-ben- sétája során konzerválódott madár és denevértetemekre bukkant. “Nem tudtam nem lefotózni őket” – mondta Brandt. “Senki nem tudja biztosan hogyan pusztultak el, de úgy tűnik a tó felszínének szélsőséges tükröződése megtévesztette őket, mint az ablaküvegeknek csapódó madarakat, ezek a tóba csapódtak”

 

a

Kategória