‘Halong Öböl’ kategória archívuma

A Vietnámi-öböl északi részén található Ha Long öböl egy kb. 1500 négyzetkilométeres terület. Különleges szépségét az adja, hogy közel 2000 mészkőszikla emelkedik ki a vízből, melyek kisebb lakatlan szigetek vagy szirtek, legtöbbjük azonban több száz méter magas.

A legnagyobb 354 négyzetkilométeres Cát Bá sziget, melyen 12000 ember él. Földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye található tehát Vietnámban. A sziklákban szél és víz vájta barlangok sokasága rejtőzik.

Az időjárás következménye, a víz és szél alakította üregek és barlangok egy része csak apálykor látogatható.

Egyes barlangokban álló- és függő cseppkövek vannak.

A vietnámi háborúban néhány barlangot és szigetet utánpótlás-raktárnak használtak, vagy táborhelyeket alakítottak ki betegek és menekültek számára. Cát Bá egyik barlangjában például 300 férőhelye kórház működött.

Az öböl nevének jelentése: „az alámerülő sárkány öble”, mely a legenda szerint egy hegyekben élő sárkány közreműködésével jött létre, hiszen mikor a parthoz szaladt, a farkával mély barázdákat húzott a földbe, amit elárasztott a tenger, miután a sárkány vízbe merült.

A mérsékeltebb fantáziájú tudósok viszont a közel háromezer (!) kisebb-nagyobb szigetecske keletkezését 500 millió évvel ezelőttre teszik, amikor a környező hegyláncok a tengerbe süllyedtek. E megannyi mészkőkúp átlagos tengerszint feletti magassága 50–200 méter, s ez földünk legnagyobb tengeri karsztképződménye, s 1994 óta része a világörökségnek.

 

a

Kategória