‘Háremek világa’ kategória archívuma

Tőlünk keletebbre fekvő tájakon a többnejűség hosszú évszázadokon keresztül társadalmilag elfogadott és törvényesen engedélyezett formája volt a házaséletnek, és a családfő többnyire hárembe zárva tartotta a feleségeit.

És ezt az elzártságot roppant komolyan vették: idegenek, de főleg keresztények oda be nem tehették a lábukat. Sőt a házigazdák előttük nem is beszéltek a háremről, mintha az nem is létezne, vagy éppen életük legsúlyosabb titkát rejtené.

A férfiak nem dicsekedtek asszonyaik erényeivel, ami a nyugati kultúra képviselői számára megintcsak érthetetlen álszerénységnek tűnhet. Jellemző, hogy az 1970-es években egy francia kutató Algériában akart adatokat gyűjteni az ottani háremek múltjáról, ám a helyiek még ekkor sem nyíltak meg előtte, s a hagyományok tanulmányozása helyett kénytelen volt beérni néhány a témáról szóló vallási értekezéssel és az állami levéltárban őrzött dokumentumokkal.


A titokzatosság alól egyetlen kivétel mégis akadt, ráadásul éppen a világ talán legnagyobb háremével büszkélkedhető Topkapi szeráj, (azaz „Ágyúkapu palota”) az isztambuli szultán rezidenciája. Építésére II. Mehmed szultán adott utasítást 1459-ben, miután elhódította Bizáncot a keresztényektől. A palota egészen 1853-ig volt az Oszmán Birodalom központja.
A Topkapi szeráj az Aranyszarv-öböl és a Márvány-tenger között fekszik egy háromszög alakú félszigeten, a Szeráj Csúcson. Szinte sértetlenül vészelte át az évszázadok viharait, és a török kormány különös gondot fordít a megóvására, hiszen Isztambul egyik legnépszerűbb látványosságának számít; kis szerencsével akár az egykori háremet is megtekinthetjük benne.

 

Forrás: Hihetetlen magazin

a

Kategória