‘Hegynek hitték de piramis’ kategória archívuma

Tulajdonképpen nagyon is könnyű összekeverni egy valódi heggyel, ebben segít a hatalmas mérete, a sűrű növényzete és a templom, ami a tetején épült. Tepanapa piramisát vagy másik nevén, Cholula piramisát nagyjából 2000 éve építették a mai Mexico területén. Az összes hasonló építmény közül, ez a legnagyobb, még az egyiptomiaknál is jóval méretesebb.Mielőtt a spanyolok megkezdték volna Mexikó gyarmatosítását, azelőtt rengeteg hatalmi harc folyt az akkori azték civilizációban.

A sorozatos uralkodóváltás miatt a piramist nem látogatták az emberek, helyette más épületeket kezdtek használni. Hasonló sorsra jutottak például a közel 10 holdas, áldozat bemutatására szolgáló oltárok is a piramis lábánál. A történészek egyelőre nem biztosak abban, hogy az aztékok pontosan miért is hagyták el ezeket az építményeket. Talán azért, mert áttörhetetlen bozótos nőtte be és így használhatatlan lett a terület? Vagy esetleg megérezték a spanyol had közeledtét és ezért szó szerint betemették földel az egész piramist, hogy megvédjék a kultúrájuk egy darabját a kegyetlen hódítóktól.gy vagy úgy, Hernán Cortés flottája megérkezett 1519-ben és nekilátott a bennszülött nép megtizedelésének. A szent cél annyira elvakította őket, hogy fel sem ismerték a piramist amikor a lábánál álltak. Amint meglátták, egyből azt gondolták, hogy ez a hegytető tökéletes lesz egy új templomnak. Egy éven belül számtalan kápolnát építettek az általuk Új-Spanyolországnak nevezett gyarmaton. Köztük volt, a máig a piramis tetején álló La Iglesia de los Remedios-t is.

Az évek során a földmozgások és az esőzések felfedték a piramis egyes részeit, a régészek szeme ekkor nagyot csillant és neki is láttak letisztogatni a tökéletesen egybemaradt műemléket. Jelenleg már láthatók a lépcsők, az oltárok és nagyjából 8 kilométernyi kígyózó folyosó az épület belsejében. A helyszínen lehetőség van egyénileg és túravezető segítségével is bebarangolni a világ legnagyobb piramisát, sőt, még a „hegy” gyomrába is beengedik a kíváncsi látogatókat.

a

Kategória