‘Hétköznapi babonáink’ kategória archívuma

Eme kis iromány most nem a wikipédia segedelmével jön létre, hanem a Facebookos kis csoportom jóvoltából, az Ő tollukból származnak eme mondatok 🙂 plusz hallomásból és a saját gondolataimat is hozzáteszem 🙂

 

Ha az ajtón kilépve eszembe jut, mit felejtettem a lakásban, úgy megyek vissza, hogy legalább 5 percet ott töltsek. Ha nincs rá időm, akkor leülök a fotelba egy röpke pillanatra, legalább addig, míg  10-ig elszámolok és utána megyek utamra, nehogy balszerencse érjen.
A tükörre időnként nem árt szentelt vízzel keresztet vetni, mert a szellemek szeretik nézegetni magukat benne.
Minden órának mindig járnia kell, nehogy megálljon az idő valami jó eljövetele előtt, mert akkor nem ér ide sosem.
Ha főzés közben leejtem a kanalat, akkor egy adaggal többet készítek, mert váratlan vendégre számíthatok.
Az október végi legyet nem zavarom ki a lakásból, mert az pénzt hoz. Ha sikerül novemberig megtartani, akkor szerencsés lesz a következő évem.

A négylevelű lóherét  kilószámra gyűjtöm. 🙂

Reggel, még félálomban is figyelek arra, hogy a jobb lábam érintse elsőként a földet.

Ha viszket az orrom, akkor bosszús leszek, ha a bal szemem viszket, öröm ér, ha a jobb, akkor bánat.

Akármilyen súly húzza le a táskámat, nem teszem a földre, inkább meggebedek, de kézben tartom, mert a földön belemegy a szegénység, kimegy a pénz.

Ha fordítva veszem fel valamelyik ruhámat, inkább magamon hagyom, és nem foglalkozom vele, hogy nézek ki benne, hogy megmaradjon a szerencsém.

Ha fekete macska megy át előttem balról keresztezve az utamat, bizony megállok, s ha kell, akár órákat várok, míg jön valaki, s magam elé engedve megtöri a macsek útját, majd a nyomdokaiban lépkedem én is a kérdéses útszakaszon. Kivéve, ha a cicus az út közepéről visszafordul, mert akkor dehogyis adom át másnak azt a szerencsét, amivel a baj elkerül, sőt, ugyanazon a területen, ahol a veszély fenyegetett, inkább a véletlen szerencse vidámítja meg a napomat. De bezzeg, ha jobbról keresztezi az utamat, akkor szaporázom a lépteimet, hogy én törjem meg az ő nyomvonalát, mivel ez azt jelenti, hogy amiben akkor kell eljárnom, szerencsésen végződik.

Ha vágyaimról beszélek, s közben eltüsszenti magát valaki, boldog vagyok,mert igaz, amit mondok, tehát beteljesül.

Szilveszterkor kell valami pirosnak lenni mert az hozza meg a szerencsét. Plusz lencse minden mennyiségben, hogy szépek és gazdagok legyünk.

Halat nem szabad enni újévkor, mert elúszik a szerencse…

Ha kéményseprőt láttunk, mindig megfogtuk a gombunkat, szerencsét hoz.

Ha csuklunk, valaki emleget, ha piros a fülünk, rólunk beszélnek.

Tükör törés hét év balszerencse, vagy ahány darabra törik, ha nő törte el, annyi ideig nem megy férjhez, nem lesz szerencsés a szerelemben.

Só ne boruljon ki, mert veszekedés lesz, de kivédheted ha egy csipetnyit átdobsz a bal vállad felett.

Leányt ha körbesöprik nem megy férjhez, ugyanez ha asztal sarkán ül.

A kiszemeltnek fekete kakast főzni például biztos sikert jelez, ugyancsak segít a férjfogásban, ha a jelölt ruhájába az epekedő leány hajszálát varrja, ha ez nem sikerül, akkor egy kis tükröt rejtsen a fiú zsebébe, de olyat, amibe előtte belenézett.
Ezek után a biztos siker reményében már csak azon kell elmorfondíroznia a vágyakozó leánynak, hogy vajon igaz-e a babona, mely szerint a méretes orr méretes férfiasságot jelez.

Kaktuszt gyűjteni: magad maradsz.

Ha a jobb tenyered viszket, pénzt költesz, ha a bal, akkor kapsz.

Ha kést kapsz ajándékba akkor az ajándékozónak kell adni apró pénzt, pl: 5 forint, nehogy elvágja a barátságot, a kaktuszra is ugyan ezt .

Szemmel verés ellen piros cérnát kell kötni a csuklóra.

A hálóba nem tartunk semmilyen tükröt rossz hatása miatt vagy ha mégis van éjszakára fordítsuk a fal felé, de ha valakinek lidérces álmai vannak, tükröt kell berakni az ágy alá, mert az összegyűjti a rosszat.

A konyhába nem tartunk cserepes virágot, mert ” megmérgesíti ” a környezetet a földdel.

Kést nem adunk egymás kezébe, letesszük inkább az asztalra mert összeveszünk.

Ha azonos számok vannak a rendszámban,mind más-mást jelent,pl.00-> váratlan találkozás, 11-> rád gondol, 22->szeret,stb…

Hányat tüsszentesz,az mást jelent,vagy hogy mikor,és akkor az idő számít.

A kör alakú,fém csatorna tetőkre rá szoktam lépni a járdán,mert az szerencsét jelent,de a négyzet alakúakra viszont nem,mert az szerencsétlenséget hoz.

Ha gólya száll le egy ház kéményére,hogy ott kisbaba fog születni.

Karácsonykor a száradó ruha a szárítón, halált hoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

a

Kategória