‘Híres rokonházasok’ kategória archívuma

A történelem néha furcsa fintorokat vág. Már csak azért is sok érdekes dolog születhetett a múltban és a jelenben a rokonházasságokból, mert – mint állítják egyes kutatók – régen a házasságok 80 százalékát unokatestvérek között kötötték…

És ezért például az európai uralkodócsaládok gyakorlatilag mind keresztül-kasul rokonai voltak egymásnak, beleértve a középkori magyar királyokat is. Ezekből a háló-szerű kapcsolatokból sokszor fura helyzetek is kialakultak, de ilyenekre ma is akad példa.

Az Egyesült Államokban ugyan nincsenek királyok, de a vezető politikusok közötti láthatatlan szálakra azért nemegyszer fényt derített a mindenható média. George W. Bush, aki nemrégen még az USA elnökeként a washingtoni Fehér Házban lakott, unokatestvére volt két politikai ellenfelének: John Kerrynek és Al Gore-nak. De bizony rokonai között tarthatta számon a néhai Ernest Hemingwayt, a világhírű írót, sőt… Erzsébet brit királynőt is!

Viszont régi ellenlábasa, Kerry Stuart Mária egykori skót királynőnek a leszármazottja. A brit királyi család tagjai is – a történelmi időkben gyakori rokonházasságok révén – ma mind hosszú életűek. A mai királynő anyja valószínűleg emiatt élhetett 102 évig!
Franklin D. Roosevelt múlt századi amerikai elnök állítólag ismerte a rokonházasságok hasznosságát, ezért tudatosan választotta feleségének Eleanort, az unokatestvérét. (képünkön a Roosevelt házaspár) Albert Einstein is tudhatott valamit, mert második feleségének nagybátyja lányát, Elsát választotta.
a

Kategória