‘Hold babonák’ kategória archívuma

 

A Hold befolyását növényre, állatra, emberre, már nagyon korán megfigyelték a természeti népek is. A vetéskor is figyelték a hold állását, hogy a föld feletti természetû növényeket akkor vessék, amikor növő hold van, a föld alatt termőket pedig a fogyó holddal, vagyis akkor mikor a “Hold a Föld alatt van”.
A fejes dolgokat, hagymás és krumplit pedig a teleholddal kellett ültetni, hogy gömbölyű “telefejű” legyen a termés. Ha költözéskor a hold felmenőben van, növekedni fog és gyarapodni az új házban, ha lemenőben, el fog szegényedni. Holdtöltekor az emberek mindig tartottak pénzt a zsebükben, hogy egész hónapban kitartson a pénzük. Vannak tájak, ahol azt mesélik, hogy a holdat a kereszteletlenül elhalt gyerekek harapdálják, azért fogy el újra és újra.
Mi van a holdban? Ez az embereket régóta izgatja. Sok mindent belelátnak, Ádámtól Mihály arkangyal arcáig. Van, akik szerint Dávid hegedül a holdban, s nem szabad hosszan belenézni, mert akkor az elpattanó hegedűhúr kiüti a bámészkodó szemeit.Holdtöltekor jó a gyereket elválasztani, de az ilyenkor leválasztott jószág is gömbölyű, kövér lesz. Az ilyenkor kikelt baromfinak azonban rövid életet jósolnak, “elfogy a fogyó holddal”, mint a versben a tudós macskája. A nők ciklusának és a holdnak összefüggéseit és az árapály folyamatot is megfigyelték.
Szerelemkötés holdfogyatkozásra
Az elhagyott leányok Kalotaszegen és környékén, a mennykő porát saját vérével keverte meg, és újhold napján éjfélkor egy kopár helyen elásta. Erre a varázslata a régi szeretője visszatért hozzá, és egészen addig hűséges maradt, míg a kopár helyen fa nem nőtt. Ilyenkor különféle mondókákat, varázsszavakat, mondatokat is mondtak. Voltak vidékek, ahol a férfi lábnyomát kellett felvenni, és újholdkor a kapu küszöbe alá tenni, így a férfi mindig be kellett térjen abba a házba.
Luna ezüstmágiája
A hermetikus mágia is tisztelettel emlékezik meg a Holdról. Luna az alkímiában az ezüstöt jelöli, amit szintén a Holddal párosítanak. A Hold a földi életre gyakorolt hatását gyakran elemezték külön is. A természetgyógyászatban és az orvoslásban is használták – használják is a mai napig – azokat a megfigyeléseket, amiket a hold a “nedvességre gyakorolt hatásával” idéz elő. Alátámasztottnak tartják, hogy a fogyó holddal a szervezetben fogyóban vannak a dolgok, a növőben pedig fordítva. A gyógyászatban míg a Nap szárítja a nedvességet, úgy a Hold fokozza.
a

Kategória