‘Hua Shan Teaház’ kategória archívuma

A világ legveszélyesebb éttermeinek toplistáját  egy kínai teaház vezeti. A taoista templomban kialakított Hua Shan Teaházhoz vezető turistaút sziklafalba vájt hosszú lépcsősorral indul, végül egy elnagyolt lánckorláttal biztosított meredek lélekvesztőn kapaszkodva juthatunk fel a hegytetőre.

A Hua Shan (Shaanxi megye, Kína) öt magasabb csúcsból álló hegylánc, kétezer éve taoista zarándokhely, hitük szerint az alvilág istenének lakóhelye. Mivel a környék erős hatású gyógynövényekben és orvosi szérumok alapanyagaiban gazdag, régen a halhatatlanságot kutató gyógyítók legfontosabb beszerzőhelye volt. A déli tornyán található taoista templomban működő teaházhoz vezető, láncokkal biztosított meredek sziklafalakon való feljutás meglehetősen extrém vállalkozás. Mi mindent vállal az ember egy jó csésze teáért…

Mi európaiak úgy tudtuk, hogy a Via Ferrata (vasalt út) olasz találmány, története az első világháborúra nyúlik vissza. Mostanában népszerűnek számító extrém kirándulásokat tehetünk ezeken a szakaszokon szakszerű vezetők kíséretében, profi felszereléssel rögzítve magunkat. A Hua Shan útjait a Krisztus előtti II. század óta folyamatosan építik, szakszerű vezetésről és profi felszerelésről szó sincs.

A turizmus elterjedésével a kínaiak egyszerűen nekiestek a hegynek. A rengeteg balesetet követően a kormány kénytelen volt a régi ösvények helyett új utakat építeni, megerősíteni a drótköteleket, amely “fejlesztések” nyugati mércével még mindig röhejesnek tűnnek.

A hegy a Krisztus előtti II. századtól szent hely, a Tang Dinasztia idején ( VI. – VIII. sz.) több lépcsőt és feljárót is építettek, amelyeket a spirituális magányra vágyó szerzetesek igyekeztek titokban tartani. A hegy lábánál elhelyezkedő Jáde Tavasz Kolostor a túlvilági lényekkel és ősökkel való kapcsolattartás és közvetítés fellegvára volt. A XII. századig számos taoista templom épült a csúcsokon, a szédítő mélység felett haladó kitett ösvényeken azonban csak a legeltökéltebb szerzetesek és zarándokok juthattak fel.

Huashan faluból indul a Mennyei Lépcsősor, amely az északi toronyba visz. Ez szerintem tipikus kínai megoldás, hogy a szerpentinszerűen kanyargó ösvény helyett egyenes lépcsősort építenek a hegyre.

A szenvedélyes teázó egy gondolán juthat át a déli torony alsó részéhez, ahonnan több száz méteres mászóút vezet a 2100 m. magas déli csúcsra.

A láncos út állapota európai túrázó számára ilyen mélység felett elég szabálytalan, viszont a történelmi vájatok létrejöttének körülménye megható és elgondolkodtató. Sajnálatos, hogy mire feljutnak a túrázók annyira besokkolnak, hogy egyetlen leírást sem találtam az elfogyasztott teák minőségéről. Amennyiben egyszer én is feljutok az efféle élményeimnek részletes leírást szentelek majd.

 

a

Kategória