‘Korithoszi szoros’ kategória archívuma

A Korinthoszi-öblöt és a Szaroni-öblöt összekötő csatorna létrejöttének terve már az ókorban megszületett, azonban csak az 1880-es években valósult meg. A nyolc méter mély, hat kilométer hosszú és csaknem 25 méter széles csatorna hídján állva, ha épp egy hajó halad el alattad, állítólag teljesül egy kívánságod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csatorna létrejöttének álma mely összeköti a Korinthoszi-öblöt a Szaroni-öböllel már az ókorban megszületett. Ekkor egy 7 km hosszú 5,5 méter széles aszfaltozott út állt itt. Ezen vontatták szárazföldön keresztűl a halyókat. A sok álomból Néró római császár próbált tettet varázsolni ám kisérlete hamar abbamaradt.

A mai csatorna, ami 8 méter mély , vízfelszinen 24,4m a fenéken 21m széles és több mint 6 km hosszú. A csatorna három év alatt készült el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerster Béla mérnök, a Korinthoszi-csatorna tervezője. A neve elválaszthatatlanul összefonódott a – már Néró császár idejében (Kr. u. 68-ban) kezdett (ám akkor meghiúsult) –  Korinthoszi-csatornával.  Ennek építésében még négy magyar mérnök – Kauser István, Nyári László, Pulszky Garibaldi és Stéghmüller István – vett részt. Gerster a 80 méter magas hátság átvágását 1882-ben négyezer építőmunkással kezdte meg. A csatorna hossza 6345 méter, talpszélessége 25 méter, a víz mélysége 8,5 méter. Egyidejűleg két kikötőt is építettek, továbbá egy hidat a peloponnészoszi vasútnak. Az ünnepélyes megnyitót  1893. augusztus 6-án rendezték.

a

Kategória