‘Krisna-völgy Magyarország’ kategória archívuma

A hely csendes, békés atmoszférája minden látogatóban mély nyomot hagy. A világ zajától való távolság biztosítja, hogy legalább a látogatás rövid idejére tovatűnjenek a mindennapok problémái. A Krisna-völgy célja, hogy bemutassa a szentírások tanításaira épülő természetes életmódot és egy olyan kultúrát, amely a tiszta, szellemi-lelki harmónián alapul. Mindezen elvek megvalósítására Srila Prabhupada kihangsúlyozta a farmközösségek fontosságát. Az volt az elképzelése, hogy a hívők termeljék meg a saját élelmüket, és törekedjenek arra, hogy minél több idejük legyen a lelki gyakorlatokra. így mindenki egyszerûen és Isten-tudatban élhet. “A tanításunk az, hogy termeld meg a saját élelmedet, bárhol is élj. Telepedj le, tarts teheneket, termelj zöldséget, gabonát és énekeld a Hare Krsnát. Ily módon tedd az életedet sikeressé azzal, hogy Krisna-tudatossá válsz és megszabadulsz az anyagi kötöttségektől.”

Krisna-völgyi Hétvégék
Mivel vendégeink közül sokan jelezték, hogy az itt eltöltött néhány óra mellett szeretnének hosszabb időt is itt maradni, elindítottuk a Krisna-völgyi Hétvégék programsorozatot. Ennek keretén belül mélyebben megismerheti a bhakták (hívők) életét, beszélgethet velük és sokat tanulhat tőlük. A Krisna-völgyi Hétvégék programjait különböző érdeklődési területekre bontottuk, ahol kötetlen beszélgetések és sok gyakorlat során könnyen, egyszerűen és gyorsan el tudja sajátítani azt a tudást, melyet a mindennapokban alkalmazva nyugodtabb, békésebb és kiegyensúlyozottabb életet élhet.

Egy napunk
Jelenleg Krisna-völgyben kb. 150 szerzetes él. Vannak köztük cölibátusban élők, de a nagy részük családos. A nap korán reggel kezdődik, mivel a kora reggeli órák nagyon kedveznek a lelki gyakorlatoknak. Fél ötkor mindenki összegyűlik a templomban a hajnali istentiszteletre. A közös éneklés, mantra meditáció, filozófiai előadás fél kilencig tart. A szerzetesek együtt reggeliznek, majd mindenki végzi a saját munkáját. Vannak, akik a földeken dolgoznak vagy az állatokat látják el, mások a művészeti stúdióban, a pékségben, a konyhán vagy a méhészetben végzik munkájukat. Vannak, akik irodai munkát végeznek, mások pedig a Krisna-völgybe ellátogató vendégeket fogadják. Délben ismét együtt tiszteli meg mindenki az ebédet, s a nap végén újra találkozunk a templomban a zenés esti istentiszteletkor. Minden napunkat igyekszünk úgy eltölteni, hogy középpontjában Isten álljon.

Virtuális körút
A recepciótól 15-20 perces séta a templom épülete. Itt található a parkoló, bolt és telefon. A 16 férőhelyes vendégház természeti szépségekben gazdag környezetben egy hétvégére vagy hosszabb nyaralásra is várja a pihenésre és kikapcsolódásra vágyókat. A somogyi birtokon 1993 ősze óta folyik biogazdálkodás. Foglalkozunk növény-, zöldség-, gyümölcstermesztéssel, virágkertészettel, állattenyésztéssel és gyógynövény termesztéssel is. A védikus rendszerű általános iskolában az alapvető tárgyak mellett erkölcsi és filozófiai oktatást is kapnak a gyerekek. A játszótéren fából készült hintákat, mászókákat vehetnek birtokba az idelátogató gyerekek. A művészeti stúdióban 6 fő dolgozik. Ők készítették a templomban található műalkotásokat, a farm területén látható épületek díszítését, a festményeket és domborműveket. A fazekasműhelybe látogatók megtekinthetik hogyan készülnek az indiai művészet hagyományait idéző kerámiák. A templom mint az indiai Krisna templomok, gazdagon díszített. Az anyagi világgal ellentétben a lelki világban örök boldogság és szépség uralkodik, ezt a hangulatot érzékelteti a díszítés. A pontos időt a mezőgazdaságban dolgozók is mindig tudják, hiszen a harangot minden órában megszólaltatjuk. A templom előtt található kis templom a szent hely védelmezőjének tiszteletére épült. A mesés keletet bemutató indiai ajándéküzletben kedvükre válogathatnak az ezüstékszerek, selyemfestmények, fafaragások, illatos füstölők és ruhák között. Éttermünk különleges népszerűségnek örvend. Az egyszerű fogásoktól a változatosan fűszerezett indiai különlegességekig terjedő kínálatunkkal mindenkit szeretettel várunk. A növénytermesztés mellett a farm másik legfontosabb programja a tehénvédelem. Az állatokat az indiai hagyományoknak megfelelően nem a húsukért, hanem a tejükért tartjuk. A teheneket kézzel fejjük. Most kb. 60 méhcsalád él a farmon, készítünk mézet, virágport, és méhanyákat is nevelünk. Most kb. 60 méhcsalád él a farmon, készítünk mézet, virágport, és méhanyákat is nevelünk.

Krisna-völgy megközelíthetősége
Krisna völgy egy maga nemében páratlanul szép és érdekes hely. A jelentős történelmi múlttal bíró kis somogyi falu, Somogyvámos határában található. A 260 hektár területű Indiai Kulturális Központ és Biofarm azzal a céllal létesült, hogy az embereket hozzásegítse egy ősi, lelki kultúra értékeinek, valamint ugyanezen a szellemiségen alapuló természetes életmódnak a megismeréséhez. Az egyedülálló törekvés jó visszhangra talált, melynek legfőbb bizonyítéka, hogy az elmúlt 10 év alatt több mint 200.000 látogató kereste fel Krisna-völgyet.

a

Kategória