‘Legendás csalók és csalások’ kategória archívuma

Le Grande Thérése Az 1860-ban született Thérése Aurignac mosónőként dolgozott egy híres ügyvéd, Gustave Humbert házánál, ahol az idősödő doktor fiának érdeklődését hamar felkeltette. A nő elhitette vele, hogy hatalmas vagyon örököse, a férfi pedig hamarosan feleségül vette. Thérése újabb és újabb örökségek meséivel állt elő, melyek miatt nagy összegű hiteleket tudott felvenni. Tevékenysége azonban a hatóságoknak is feltűnt, végül 257 rendbeli hamisítás és csalás vádjával férjével együtt öt év börtönre ítélték.

 

Mary Baker Caraboo Az 1791-ben született Mary Baker Caraboo hercegnőként írta be magát a történelembe, egyúttal a leghíresebb csalók névjegyzékébe. Azt állította magáról, egy távoli, egzotikus szigetről jött, és jó néhány hónapon át bolondot csinált a britekből. Idegen nyelven beszélt, furcsa ruhákat hordott, és hamar az előkelő körök kedvencévé vált. Végül lelepleződött, egy régi ismerőse felismerte az újságokban megjelent képe alapján.

 

Gregor McGregor Az 1786-ban született skót ezredes azzal vált híressé, hogy birtokokat árusított saját, Poyais néven megalapított államának területén, mely azonban csak papíron létezett. Később az állam nevében hatalmas összegű hitelt bocsátott ki, nem sikerült azonban elfogni, Venezuelába menekült a törvény elől.

 

D’Éon lovag Az 1728-ban született Charles-Genevieve-Louis-Auguste-André-Timothée-d’Éon de Beaumont a történelem egyik leghíresebb transzvesztitájaként vált ismertté. XV. Lajos idejében a parlament tagja volt, a király több diplomáciai megbízatást is adott neki. Nemét illetően azonban máig megoszlanak a vélemények, nem tudni, valójában nő volt-e, vagy férfi, gyakran látták ugyanis női ruhában. A vádak miatt állását elvesztette, Lajos titkos ügynökeként azonban tovább tevékenykedhetett.

 

Charles Ponzi Az 1882-ben született Charles Ponzi az első modern pilótajáték megszervezése által tett szert kétes hírnévre. 1920-ban börtönbe került, szabadulása után azonban ismét csalárd üzelmek által szerzett magának hatalmas összegeket – mocsaras, használhatatlan területeket adott el jó pénzért. Később Mussolini pénzügyi tanácsadója lett, majd Brazíliába költözött, ahová a diktátor vagyonának egy részét is magával vitte.

 

Johanna a nőpápa Bár sok történelemtudós cáfolja létezését, a női pápáról szóló legendák máig elevenen élnek a köztudatban. Johanna IV. Leó és III. Benedek között uralkodhatott a 9. század közepén. Tanult és intelligens nő volt, néhány hónap után azonban lelepleződött, egy lateráni körmenet során ugyanis gyermeket szült. Egyes források szerint belehalt a szülésbe, mások szerint azonban meglincselték.

a

Kategória