‘Legszebb vízesések’ kategória archívuma

 

A hatalmas robajló, kéklő vízesések még a sokat látott utazókat is megnyerik maguknak a szépségükkel.

Most csak 5 vízesést mutatok be, ami sokak szerint az öt legszebbik.

JOG VÍZESÉSEK-INDIA:

Aki Indiába látogat, elsősorban a Taj Mahalra, az ashramokra, Agra és Goa kincseire, valamint a többi kulturális látnivalóra kíváncsi, holott az ország természeti értékekben is igen gazdag, többek között lenyűgöző vízesésekben, melyekből csaknem harminc világhírű példányt tudhat magáénak.A legismertebb és talán a legszebb közülük a Jog-vízesések csoportja, mely Karnataka állam Shimoga tartományában található. A Sharavathi-folyó 253 méter magasból alázúduló vize négy hatalmas vízesést hoz itt létre, melyek mindegyikét sajátos jellemvonásai alapján keresztelték el. A Király méltóságteljesen és derűsen hullik alá, az Ordító hatalmas robajjal tör elő a sziklák közül, a Rakéta erejéről és sebességéről híres, míg a Királynő kanyargó, csavarral megfűszerezett pályája egy női táncos mozdulataira hasonlít. A vízeséseket, mivel ekkor a legerősebbek, augusztus és december között, a monszun idején érdemes felkeresni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PLITVICEI VÍZESÉSEK- HORVÁTORSZÁG:

 

A Plitvicei Nemzeti Park vízesései nem magasságuk vagy épp erejük miatt ejtik ámulatba a közöttük barangoló turistákat, sokkal inkább környezeti szépségük, mesebeli hangulatuk, nem utolsósorban pedig mennyiségük miatt.

A Mala Kapela és a Plješivica hegyvonulatai között több folyó is összefut, melyek együttesen egy két négyzetkilométer vízfelületű tórendszert hoznak létre, 16 nagyobb, illetve két kisebb, lépcsőzetesen elhelyezkedő tóval.A tavakat 92 kisebb-nagyobb vízesés köti össze egymással, Európa egyik legszebb természeti látványosságává téve ezt az erdőkkel és völgyekkel határolt, földöntúli atmoszférával megajándékozott horvát kirándulóhelyet.

A legnagyobb vízesést, a 77,5 méter magas Veliki Slapot, a vibráló zöldben, kékben és a türkizben játszó tavakat, a zubogókat, a barlangokat, egyúttal az egész parkot – mely 1979 óta az UNESCO Világörökség része – kanyargós fahidakon járva csodálhatod meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIKTÓRIA VÍZESÉS-ZAMBIA, ZIMBABWE:

 

A Zambia és Zimbabwe határán található, 1708 méter széles vízesés a planéta legnagyobb, lehulló vízből álló függönye, egyben egyike a világ hét természeti csodájának. A helyi makololó őslakosok által Mennydörgő Füstnek keresztelt vízesés – melynek mindkét oldalát nemzeti parkká, illetve a Világörökség részévé nyilvánították – másodpercenként 1400 köbméter vizet zúdít a mélybe, magassága pedig 61 és 108 méter között váltakozik.

Vizét a Zambézi-folyam táplálja, majd, miután alázuhan, egy 120 méter hosszú és 65 méter széles csatornán át a Fortyogó Üst nevű katlanba áramlik. A vízesést a márciustól júliusig tartó esős évszakban érdemes megcsodálni, ekkor a legnagyobb ugyanis az ereje, és a visszacsapódó víz is ilyenkor hozza létre a legtöbb szivárványt.

Utóbbiak közé tartozik az igen ritka, fehér ívű holdszivárvány is – a Viktória-vízesés az egyetlen olyan hely a világon, ahol, ha tiszta az ég, és a telihold világít, tisztán és teljes pompájában látható ez a sajátos jelenség.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YOSEMITE VÍZESÉS-USA:

A kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban található Yosemite-vízesés – a szó jelentése grizzly – a maga 739 méterével a hatodik leghatalmasabb vízesés a világon, egyúttal Észak-Amerika legmagasabban fekvő ilyen jellegű természeti képződménye.A vízesés a Sierra Nevada-hegység egyik szirtjéről hull alá, hogy vize a Merced-folyóba ömölve folytassa tovább útját, ami azonban igazán különlegessé teszi, az magassága mellett lépcsőzetes volta.

A hegytetőről először 435 métert tesz meg hatalmas robajjal a víz, ezután kisebb vízeséseken és zubogókon keresztül még 206 métert zuhan, majd csaknem száz méter megtétele után éri el végpontját, mely az indián őslakosok szerint szellemek és boszorkányok otthona. A vízesés májusban a legerősebb, azonban a nyár utolsó heteiben és a kora őszi napokban a legszebb, mikor is a völgyekben és szurdokokban bővelkedő nemzeti park varázslatos őszi színeivel is kiegészül.

ANGEL VÍZESÉS-VENEZUELA:

A venezuelai Canaima Nemzeti Park területén található, az Ördög-szurdokba alázuhanó Angel a világ legnagyobb vízesése, mely az Auyán Tepui nevű magaslatról egy kisebb megszakítással csaknem 980 métert tesz meg, hogy vize a Carraóba csatlakozó Churún-folyóba áramolva folytassa útját.

A ma is csak kisrepülővel és bárkával megközelíthető vízesés a dél-amerikai Guayanai-hegyvidék legérintetlenebb részén fekszik, és felfedezése is csupán egy véletlennek köszönhető. Jimmy Angel, egy világháborúban szolgált amerikai pilóta fedezte fel 1935-ben, miközben egy olyan folyót keresett, ahol aranyra bukkanhat. A vízesést később róla nevezték el, majd miután egy repülőszerencsétlenség során életét vesztette, hamvait is itt szórták szét.

A vízesést, hogy teljes erejében pompázzon, az esős évszakban érdemes felkeresni – vizét ugyanis a homokkő-fennsík repedéseiben összegyűlő csapadékmennyiség táplálja -, ám a száraz évszak is szolgálhat különleges látnivalókkal, ugyanis ilyenkor vehetők ki igazán azok a sajátos formák, melyeket a vízcseppek rajzoltak a sziklába.

 

 

 

 

a

Kategória