‘Maja felirat a világvégéről’ kategória archívuma

A mexikói régészeti intézet nemrégen maga jelentette be, hogy megtalálták a maják vitatott próféciájáról szóló második utalást az egyik faragott kövön Dél-Mexikóban. Az intézet szerint a 2012-es apokalipszisről szóló tévhitek elterjedése a fejlett világ bűne.

A legtöbb szakértő eddig a mexikói-öböli Tortuguero-nél talált kőre alapozta azt az állítását, miszerint a maják 2012-re jósolták a világ végének bekövetkeztét.

A Nemzeti Történeti és Antropológiai Intézet bejelentése szerint azonban létezik még egy utalás a vészjósló időpontra, nevezetesen Comalcalco romjainál.

A hely érdekességét az adja, hogy a szentély téglából épült, amely igen ritka alapanyagnak számított a maja templomok között.Arturo Mendez, az intézet szóvivője elmondta: a felirattöredéket évekkel ezelőtt találták meg, s azóta komoly vizsgálatokat végeztek rajta.

A szakértők között a különböző internetes fórumokon már megindult az eszmecsere a „Comalcalco-tégla” üzenetéről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Néhányan azt mondják, ez egy újabb utalás 2012-re, de én nem vagyok erről meggyőződve” – mondta el David Stuart, az austini Texasi Egyetem epigráfusa.A dátum a 13. baktun végével esik egybe. Egy baktun körülbelül négyszáz évnek felel meg, a tizenhármas szám pedig a majáknál különleges jelentőséggel bírt. A nagy kör (vagy hosszú számítás) i.e. 3114-ben kezdődik, a 13. baktun vége pedig 2012. december 21-re esik.

Stuart szerint azonban a téglán olvasható időpontnak nincs profetikus tartalma, mivel nem a jövőre utal, hanem egy múltbeli cselekményt reprezentál.

A kőlap erodálódása, töredezettsége miatt a felirat vége csaknem olvashatatlan, bár némely szakértő szerint az utolsó hieroglifák arról “tudósítanak”, hogy “ő alászáll az egekből”.

A régészeti intézet régóta tiltakozik a jóslat téves értelmezése ellen, ami szerinte a nyugatiak műve.

Szakértők szerint ugyan a maják tényleg ciklusokban gondolkodtak és számoltak, de az egyes korszakok végét illetően nem voltak apokaliptikus vízióik. A 2012-es évre vonatkozó jóslatokkal kapcsolatos babonás hiedelmek eloszlatása végett hatvan maja-kutató részvételével megrendezett konferenciát hívnak össze.

 

a

Kategória