‘Mátyás király és Drakula Gróf’ kategória archívuma

A vajda alattvalói és ellenségei bizonyára boldogok lettek volna, ha a rettegett zsarnok egyszerű vámpírkodásban leli örömét, és olyan elegáns, frakkos úrként riogatja őket, mint amilyennek Bram Stoker ír regényíró 19. század végi műve nyomán a filmvászonról megismertük.
Drakula azonban annak idején nem holmi vérszívással szerzett kétes hírnevet, hanem azzal, hogy ártatlan emberek tízezreit gyilkoltatta le.
Már 1448-ban Havasalföld trónjára került, de hamar megbukott, és nyolc évet kellett várnia, míg ismét uralkodhatott – a hatalommal 1456-os trónra kerülésétől élt vissza gátlástalanul. Emberek csoportjait égette el elevenen, több tízezer embert húzatott karóba, volt, akit megfőzött, másokkal emberhúst etetett.

Nem csoda hát, ha Vlad Tepesnek számos ellensége akadt – köztük II. Mohamed szultán, akinek sikerült is legyőznie Drakulát 1462-ben. Vlad Tepes ekkor Magyarországon keresett menedéket, és talált is, Mátyás király ugyanis azonnal börtönbe záratta. De nem végezte ki.

Joggal merül fel a kérdés, hogy egy olyan művelt, széles látókörű, felvilágosult reneszánsz uralkodó, mint Mátyás, miért bánt kesztyűs kézzel Drakulával.

A válasz meglepő, mégis egyszerű: Drakula felesége Mátyás király rokona volt, ráadásul Havasalföld uralkodója – annak a Havasalföldnek, ami elválasztotta a terjeszkedő oszmán birodalmat Magyarországtól.

 

a

Kategória