‘Mindent látó szem’ kategória archívuma

A mindent látó szem egy olyan szimbólum, amelyben egy szem látható, körülötte fénysugarak vagy glória, és általában háromszög öleli körül. Néha Isten jelképeként jelenik meg, ahogy őrködik az emberiség felett.

A mindent látó szem megformálása az óegyiptomi mitológiára és Hórusz szemére vezethető vissza. A jelkép a buddhizmusban is megjelenik, ahol a buddhista írásokban (mint pl. a Mahaparinibbana szuttában) Buddhát mint a Világ szemét jelenítik meg.

A középkori és reneszánsz európai ikonográfiában a Szem (gyakran háromszögbe zárva) a keresztény Szentháromság általánosan elfogadott jelképe volt. A 17. századi ábrázolásokban gyakran felhőbe burkolva vagy napsugarakkal jelent meg. 1782-ben a mindent látó szem az Amerikai Egyesült Államok nagypecsétjének részévé vált.

Úgy tartják, először egy 1776-os bizottsági ülésen került szóba a használata. Akkor Pierre Eugene du Simitiere javasolta ezt. A pecséten a Szem körül a Annuit Cœptis („rábólintott kezdeményezéseinkre”) és a Novus Ordo Seclorum („A korok új rendje”) feliratok olvashatók. A Szem egy befejezetlen, tizenhárom lépcsős piramis felső részén foglal helyet.

A tizenhármas szám itt az eredeti tizenhárom amerikai gyarmatot jelképezi, a befejezetlenség pedig az ország további bővítését. A legalsó lépcsőn az 1776-os évszám látható római számokkal. A Szem, mint amerikai jelkép, számos más amerikai logón megjelenik. Manapság a mindent látó szemről sokaknak a szabadkőművesség jut eszükbe.

A Szem a szabadkőműves ikonográfiában először 1797-ben jelent meg, Thomas Smith Webb Szabadkőműves Figyelő című munkájában. Itt a szem azt jelképezi, hogy egy kőműves minden gondolatát és cselekedet nyomon követi az Úr (akire a szabadkőművesek az Univerzum Nagy Építőjeként hivatkoznak). Tipikus a szabadkőműves ábrázolásokban, hogy a glória csak félkörívben szerepel a szem alatt. Néha háromszög is szerepel az ábrázolásokon.

Az összeesküvés-elméletek rajongói között a befejezetlen piramis az Egyesült Államok pecsétjén a szabadkőművesség szerepét jelképezi az Egyesült Államok megalapításában. Ez bukkant fel a 2004-es A nemzet aranya című filmben is. Az első szabadkőműves ábrázolás 14 évvel a pecsét elkészülte után jelent meg, és nem mindig tartalmazza a piramist, még ha a háromszög, ami időnként felbukkan náluk, hasonlít is egy piramisra.

A pecsét három alkotója közül csak Benjamin Franklinről mondható el, hogy szabadkőműves volt.

a

Kategória